MettänMaku

Mettän Maku från Savukoski

Tuuli Rautava är en ny företagare. Produkterna, som har sitt ursprung i det egna behovet och intresset har tagits väl emot på marknader. Tuuli deltar i FM i Mathatverk och temat ligger henne varmt om hjärtat. Läs mera om MettänMaku…

Produktutvecklingen började med det egna behovet

Tuuli har grundat företaget MettänMaku 2022 och har fungerat som deltidsföretagare under ett år. Hon slutade jobba som säsongsanställd på restaurang och utbildade sig inom naturresurser. Hon har varit i nära kontakt med naturprodukter i under 20 år, men via utbildningen föddes den egna produktserien.

Produkterna sålde bra så Tuuli blev företagare på heltid. En del av produkterna uppfyller definitionen för mathantverk, men inte alla. Tuuli betonar att alla produkter ändå är närproducerade eller naturprodukter.

Företagaren bor på en renfarm i Savukoski. Tuuli bor själv i ena ändan av huset och produktionen sker i den andra, där kök och lager finns. 

Tuuli rör sig mycket i naturen och finner det naturligt att torka matprodukter. ”Företag som tillverkar utfärdsmat är i regel stora, så jag passar bra in med de lite annorlunda produkterna”, säger Tuuli, som fann det naturligt att åka ut och marknadsföra och sälja sina produkter själv. ”Sortimentet har vuxit på ett trevligt sätt”, säger hon.

Hon säger sig använda hela råvaran, och genom det föddes t.ex balsamico och sirap, som kockar uppskattar. Det är ändå utfärdsmaten som är det viktigaste. Kryddor och balsamico klassar hon som gåvoprodukter. ”Jag har inte för avsikt att utvidga sortimentet, men heller inte lämna bort något. Alla produkter säljer så bra att det är lönsamt att ha dem kvar”, berättar Tuuli.

Mettän Maku produkter. Bild från Mettän Maku Facebook 12.12.2022

MettänMaku produkter kan köpas via näthandel eller återförsäljare. Genom den egna näthandeln säljer Tuuli mest utfärdsmat. ”Jag säljer också på torg ochmarknader, men det mesta säljs via näthandeln”, säger företagaren.

Nya produkter är under utveckling, men ingen mathantverksprodukt just nu. Ett par av de nya kunde uppfylla definitionen, säger hon.

Mettän Maku produkter. Bild från Mettän Maku Facebook 04.06.2022

Lyckanden och tips till nya mathantverkare

Utmanande är att hantera allt själv. ”Som ensamföretagare måste alla diskussioner föras med sig själv och om man gör bort sig, får man skylla sig själv”, konstaterar Tuuli.

Hon säger sig ha stora stövlar på fötterna när hon ensam som småföretagare skall förhandla med återförsäljare och stora företag. Man måste behärska mängder av saker för att kunna delegera, och veta vad man kan delegera. Man måste kunna hantera stora helheter för att få sina produkter till återförsäljning.

Tuuli har ändå upplevt mera lyckanden än misslyckanden. Hon säger att produkterna tagits så väl emot att hon har svårt att förstå det. Hon minns den svampbalsamico hon utvecklade till Kultahovi i Enare, där råvaran var en restprodukt av ett fullständigt utnyttjande av råvara.

”I kryddproduktionen kvarstår en vätska, av den gör jag balsamico. Det var för mig en innovation till att kunna använda hela råvaran utan svinn”, säger Tuuli. ”Balsamicon har blivit en stor grej i Enare, och det är stort för mig”, säger företagaren. Hon kommer att delta I FM med två produkter av samma råvara; svampkrydda och balsamico.

Mettän Maku stensopp -produkter

Till nya mathantverkare säger hon att himlen är gränsen. ”Också av råvaror som man tänker att är biflöde kan man göra saker. Endast fantasin sätter gränser. Pröva modigt på vad man kan göra av biflödet”, säger Tuuli.

Företagaren uppmanar att pröva på allt, och blir det dåligt, pröva vidare. Receptiken kring mathantverket är inspirerande och man lockas till att göra många olika produkter. ”Har man för många järn i elden, splittras verksamheten. Man kan inte ha för många specialprodukter i ett företag”, konstaterar Tuuli.

Intressant att delta i FM

Företagaren förväntar sig att FM i Mathantverk tillför synlighet för företaget och nya nätverk. ”Jag är ny som företagare och har skapat nätverk, men det här är ett specialevenemang där jag önskar utvidga mina nätverk”, säger företagaren.  

Med intresse deltar hon i FM, som hon fått tips om i olika evenemang där hon varit och sålt produkter. De som tipsat henne har varit kunder som känner till mathantverket. 

Ni kan hitta Mettän Maku från:
Webbsidor: mettanmaku.fi
Instagram: mettanmaku
Facebook: Mettän Maku

Mettän Maku entrepernör Tuuli Rautava

Intervju och text: Laura Horsma
Översättning: Margot Wikström