Lapin Gourmetkokit / Lapplands Gourmetkockar

Mathantverksdelikatesser av ren och bär

Lapplands gourmetkockar finns i byn Sattanen i Sodankylä, och drivs av Asko och Maritta Autio. Enligt Maritta är det naturligt med mathantverk när man ända från liten vant sig vid att nyttja naturens råvaror. Läs mera och bekanta dig med företaget Lapin Gourmetkokit…

Mathantverk som livsstil

Företagarparet idkar renskötsel , vilket gör mathantverket helt naturligt i förädlingen av eget renkött och lokala bär. ”Mathantverk är helt naturligt när man har renar. Jag är hemma från teno och vi hade alltid lax från Teno på bordet. Det känns som vi alltid hemma har ätit mathantverksprodukter”, säger Maritta, som tillägger att livsmedelslokalen finns hemma på gården.

Renkött förädlas till det mesta, som t.ex metwurst, aladåb och rökt. Man säljer också styckat kött i renboxar. Bär fungerar som råvara till sylter och safter. Försäljningen sker mestadels från lokalen i Sattanen, men produkter säljs också till restauranger. Företaget har också cateringverksamhet.

Maritta säger sig ha tre helt nya och nästan färdiga mathantverksprodukter under utveckling just nu. Tiden är den enda utmaningen i utvecklinsarbetet. ”Varje dag finns utvecklingatankarna i huvudet, men tiden tar slut; på sommaren hinner man inte, på hösten jobbar vi med renarna, snart är det jul och sen igen vår”, säger Maritta.

Produkter. Bild från Lapin Gourmetkokit Facebook 28.11.2022

Mathantverkserfarenheter och tips för nya mathantverksföretagare

Marknadsföringen är mest utmanande. ”Det är en hård bransch och man borde kunna använda mycket tid till det”, säger hon. 

Den positiva feedbacken företaget får av kunderna är de bästa lyckandena. ”Man blir på gott humör och orkar igen med företaget”.

Nya mathantverkare uppmanar hon att modigt försöka  och testa sig fram med nya produketer och saker.

Gårds butik. Bild från Lapin Gourmetkokit Facebook 7.12.2022

FM i Mathantverk

För första gången deltog företaget 2020. ”Kråkbärssaften fick brons och renvorsmacken fick specialomnämnande”, säger hon och tillägger att företaget fick synlighet och tävlingen hjälpte till med att hitta nya kunder och utveckla produkter.

”När man har en bra produkt och klarar sig bra i tävlingen så märker kunderna det”. Maritta säger att kunderna besöker företaget i Sattanen men produkter kan också beställas via webbsidan. I Sattanen får man provsmaka på produkterna.

Själv deltog hon för att få feedback. ”En sakkunnig jury bedömer produkterna och man får feedback. Jag ville veta vilken åsikt man har om våra produkter”.  Maritta kommer att delta också i årets tävling i Rovaniemi och uppmanar alla att modigt delta, man kan aldrig veta vad det leder till.

Ni kan hitta Lapin Gourmetkokit från:
Webbsidor: www.gourmetkokit.fi
Facebook: Lapin Gourmetkokit
Instagram: @lapin.gourmetkokit

Maritta och Asko Autio. Bild från Lapin Gourmetkokit Facebook 10.11.2020

Intervju och text: Laura Horsma
Översättning: Margot Wikström