Program

FM i Mathantverk 2023 program

Välkommen till Rovaniemi och FM i Mathantverk den 17–19 oktober 2023! Evenemanget bjuder på intressant program för alla vänner av god, inhemsk mat!

OBS! Deltagande i evenemanget kräver anmälan. Anmälan öppnas i juni.

Produkter kan redan anmälas till tävlingen. Tävlingsanmälan är öppen fram till den 17 september. Se anvisningar här.

17.10. Tisdag

  • 10–18 Mottagning av tävlingsbidragen vid Yrkeshögskolan i Lappland (Jokiväylä 11)
  • Kl. 19–21: Branschträff för företagare på Arctic Light Hotels glasterrass (Valtakatu 18)

I samband med branschträffarna möjlighet till måltid på egen bekostnad.

18.10. Onsdag

  • Cirka kl. 8–18: Domarinfo samt bedömning av tävlingsbidragen till FM i Mathantverk 2023
  • Kl. 9–15: Mathantverksseminarium
  • Kl. 10–16: Mathantverkstorg för allmänheten + omröstning av bästa förpackning

Bedömningen av tävlingsbidragen, Mathantverksseminariet och Höstmarknaden pågår samtidigt på Jokiväylä campus vid Yrkeshögskolan i Lappland på adressen Jokiväylä 11. Under dagen ordnas också en omröstning, där publiken väljer årets bästa mathantverksförpackning.

Mathantverksseminariet bjuder bl.a. på mathantverksföretagarnas inlägg, provsmakningar av matprodukter samt föreläsningar kring förpacknings-, varumärkes- och marknadsföringsteman samt en workshop. Seminariedeltagarna serveras lunch på egen bekostnad vid Yrkeshögskolan i Lappland.

Höstmarknaden med mathantverkstema är ett öppet evenemang för allmänheten och väntas locka rentav 10 000 besökare! Marknaden samlar mat-, naturprodukts-, och hantverksförsäljare från såväl Lappland som övriga Finland samt från Sverige och Norge.

Marknaden hålls i ett stort marknadstält på yrkeshögskolans gård.

På evenemangsscenen i tältet ordnas bl.a. arbetsuppvisningar av hantverkare. På marknaden finns också en hoppborg och ett barntält med egna aktiviteter. Det ordnas också ett stort lotteri med fina vinster!

Försäljningsstånden på marknaden är avgiftsfria. För de företag som deltar i mathantverkstävlingen reserveras egna försäljningsstånd inomhus i yrkeshögskolans entréhall. Anmälan öppnas i juni.

19.10. Torsdag

  • Kl. 8–16: Vi besöker Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Lappia i Loue (Kätkävaarantie 69)
  • Kl. 18.00–00.30: Prisutdelningsfest

Under exkursionsdagen får vi bekanta oss med verksamheten vid Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus, närmatsföretag och djur vid Lappias verksamhetsställe i Loue. Deltagarna har möjlighet att göra inköp i gårdens plant- och närmatsbutik. Under dagen serveras närmatslunch på egen bekostnad.

På prisutdelningsfesten firas vinnarna i Mathantverkstävlingen på restaurang Santamus som ligger vid polcirkeln! Kvällen bjuder på Lapplandsinspirerat program och en högklassig närmatssupé. Supéns självkostnadsdel meddelas senare. Klädseln på kvällens fest är mörk kostym.

För deltagarna ordnas avgiftsfri busstransport på exkursionsdagen till Loue och till prisutdelningsfesten. Passagerarna plockas upp från hotellen i centrum av Rovaniemi och vid behov från Hotell Metsähirvas.