Maalaisleipomo Juurilla

Med passion för surdegsbröd

Johanna Koskela från Birkaland säger sig vara helt galen i att baka på rot. Hon sålde sina bröd i den lokala Rekogruppen och bröden fick ett gott mottagande. Att baka på rot kändes rätt från första början. Läs och bekanta dig med hur bageriet fick sin början…

Traditionellt bröd på rot

Johanna Koskela, som är sjukskötare till sitt yrke, började baka på rot under moderskapsledigheten, och är idag bageriföretagare. ”Jag blev helt galen i att baka och bakade allt mera på rot, så mycket att jag måste fundera över vad göra med allt bröd. Jag började sälja via Reko och fick mycket feedback av kunderna som ville köpa mera”, skrattar Johanna.  Bageriet grundade hon 2020 på basen av den feedback hon fick via Reko.

Johanna bakar endast på bröd på rot, inget annat, som t.ex söta bakverk. ”Alla industriella bröd smakar lika. Jag älskar bröd, men industribröd gör att magen sväller. Surdegsbröd är både till smak och näringsinnehåll annorlunda än industriellt. Spannmålet är i ett mera lättsmält format eftersom det fermenterats. Därför sväller och kniperdet inte i magen. Jag började i mitt hemmakök, men har senare genom finansiering låtit bygga garaget till bageri. Där finns nu 30m2 utrymme” säger Johanna.

Hemma i garaget har hon tänkt fortsätta, fast hon inte helt utesluter tanken om ett större bageri med anställda. ”Just nu känns det rätt att jobba hemma som företagare”, säger hon.

Johanna säljer ännu ett par gånger i året via Reko, i övrigt kan man köpa hennes bröd i butikerna på Birkaland, såsom alla Citymarket, Saluhallen i Tammerfors, Juustoportti, Herkkujuustola samt i några av S-gruppens affärer. Sommartid också i sommarcafeér. Johanna berättar att många önskat bröd av mindre format, vilket hon nu jobbar på.

Surdegsbröd deg. Bild från Maalaisleipomo Juurilla webbsidan

Utmaningar

Inom surdegsbakning ar tidtabellen utmanande, eftersom degen måste få vila. Att bageriet är hemma gör det svårt att hitta balansen mellan jobb och familj med två små barn.

Ibland måste Johanna motivera priset på brödet. ”Ibland stöter man på mänskor som anser att bröd bara är bröd. Såna situationer är utmanande eftersom jag själv jobbar så mycket för brödet.

Det känns illa att höra klandran på priset”, säger hon. Johanna använder lokala råvaror och hämtar själv mjölet från kvarnen. Bröden är för hand bakade av kvalitativa råvaror, så de är dyrare än industrib röd.

Lyckanden

”I FM i mathantverk 2021 vann mina bröd både silver och brons. Jag deltog ännu osäker på allt, företaget hade existerat endast i ett år. Framgången var för mig en överraskning och en stor sak”, säger Johanna.

Hon säger sig ha deltagit för att få feedback och råd för produktutvecklingen. Hon har också vunnit guld 2022, men säger att framgången 2021 betytt mest för henne för den var så överraskande.

Färskt surdegsbröd. Bild från Maalaisleipomo Juurilla webbsidan

Tips till nya mathantverksföretagare

Tro på det du gör. ”Osäkerhet hör till, men man måste gå framåt. När man fortsätter, hittar man vägen som blir den egna grejen. Fast man inte vinner i tävlingen, kan det medföra andra fina saker. Misslyckanden är inte att förakta, utan misslyckanden kan man inte utvecklas. Man lär sig av alla misslyckanden men man måste vara nådig mot sig själv och ta lärdom av dem”, säger Johanna, som minns sina egna misslyckande bröd. Hon råder också om att använda lokala äkta smaker i produkterna.

Bageribröd på butikshyllan. Bild från Maalaisleipomo Juurilla webbsidan

Erfarenheter av FM i Mathantverk

Deltagandet har gett mycket självförtroende samt framgång och inspiration. ”Jag har haft bröd som inte klarat sig men tävlingen har hjälpt mig att utvecklas”, säger Johanna. Tävlingen har gett mediasynlighet i Birkaland och många artiklar har skrivits om henne. ”Mediasynligheten har gett ökad försäljning och medvetenhet, så att tävla har varit nyttigt”, säger Johanna.

Själv började hon tävla för att få feedback och tips på produktutvecklingen samt säkerhet, eftersom hon var ny som företagare. Hon trodde produkterna var bra men behövde få veta det.

Tävlingen har också gett nya nätverk. ”Det är trevligt när man möter bekanta ansikten under tävlingarna, eftersom man jobbar mest ensam. Genom nätverken har jag fått gott stöd, någon att diskutera med”, säger Johanna.

Hon tänker fortsätta att delta i FM i Mathantverk.

Ni kan hitta Maalaisleipomo Juurilla från:
webbsidor: www.maalaisleipomojuurilla.fi
Facebook: Maalaisleipomo Juurilla
Instagram: @maalaisleipomo_juurilla

Entreprenör Johanna Koskela. Bild från Maalaisleipomo Juurilla webbsidan

Intervju och text: Laura Horsma
Översättning: Margot Wikström