Pohjolan Hedelmä

Ekologisk frukt på släktgård

Panu Hiekkala verkar som företagare på släktgården i Kuopio. Företagaren odlar och förädlar ekologisk frukt. Läs mera om Pohjolan hedelmä Oy..

Den nordligaste fruktodlingen i EU

Panu Hiekkala odlar ekologisk frukt på släktgården i Kuopio. ”Jag började 1995 odla gården, som varit i släkten sedan 1870. 2010 startade han äppel- och päronodling.

Mathantverkare blev han så småningom. ”Ekologisk frukt är inte vanligt i Finland, och någon massproduktion finns inte. Genom sällsyntheten hittar jag individuella lösningar”, konstaterar Panu, som producerar färsk frukt och förädlade produkter till salu. ”Jag ville producera ren finsk mat”, säger han.

Färsk frukt säljer han i Norra Savolax S- och K-gruppens butiker, samt ibland också riksomfattande via grossister. Av de förädlade produkterna  säljs sylter och sirap riksomfattande vis Kesko, övriga produkter säljs i detaljhandeln.

”Storköken är för tillfället mina huvudsakliga kunder. Enskilda är bl.a. Finlandiahuset, Tamperetalo och Puijon torni”, säger Panu, som för tillfället inte har några nya produkter under arbete. ”Produkter har utvecklats under de tvcå senaste åren och nu är paletten klar. Produkterna förändras och förbättras, men nya utvecklas inte nu”, säger företagaren.

Blommor. Bild från Hiekkala Facebook 20.6.2021

Arbetet med fruktgården sköts mestadels med familjens hjälp, men säsongsarbetare anställs. Elen produceras med solceller. ”Frukterna produceras enligt principerna för hållbar utveckling, och i trädgården finns ett insektsparadis samt källa för mångfald. Förutom naturens egna pollinerare arbetar en halv miljon bin också här”, säger Panu, som berättar att Hiekkala är den nordligaste gården inom EU som odlar och förädlar frukt.

Äppelträd. Bild från Hiekkala Facebook 8.9.2021

Fruktodlarens utmaningar och lyckanden

Dert ekologiska utmanar. ”När man jobbar ekologiskt måste man vara väldigt noggrann. Man kan inte tillsätta några medel som förbättrar hållbarheten. Processerna kräver noggrannhet och god hygien”, konstaterar Panu. Produktutvecklingen kräver långsiktighet, saker händer inte snabbt. ”Jag har utvecklat i tre år, nu börjat paletten vara färdig”, säger han.

Panu nämner som ett lyckande när han för första gången kunde producera råvara tillräckligt för riksomfattande leverans.  ”Den största utmaningen är att producera ekologisk frukt av sån kvalitet att den är handelsduglig, det är en lång process”, summerar företagaren. Han kunde leverera färsk frukt samt produkter i större skala för marknaden år 2018 och det var ett stort lyckande för honom. 

Produkter. Bild från Hiekkala Facebook 28.6.2023

Tips till nya mathantverkare

Panu säger att det inte lönar sig att fastna i sin första utmaning. ”Råvaran, receptiken, produktionsprocessen, marknadsföringen och försäljningen är en stor helhet. Det är enhelhet som på lång sikt kräver mycket arbete”, säger Panu. Mathantverksprodukter är rätt så sällsynta, så det lönar sig att satsa på produkter som inte finns i butikshyllorna. Man ska också sikta på hög kvalitet från början.

FM i Mathantverk

Företagaren säger sig delta för feedbacken. ”Jag vill veta var jag står med mina produkter. Feedbacken är helt central i utvecklingen”, säger Panu, som tror på sina produkter och på framgångsmöjligheter.

”Jag hoppas att våra produkter klarar sig och att vi också får synlighet den vägen”, funderar företagaren, som i år ville delta för att han upplever produkterna vara färdiga. ”Produkterna är färdiga och företaget i ett skede där jag upplever det vara färdigt för tävling”, summerar företagaren.

Ni kan hitta Hiekkala gård och Pohjolan Hedelmä Oy från:
Webbsidor: www.pohjolanhedelma.fi
Facebook: Hiekkala – EU:n pohjoisin hedelmä
Instagram: @pohjolanhedelma

Entreprenör Panu Hiekkala. Bild från Panu Hiekkala

Intervju och text: Laura Horsma
Översättning: Margot Wikström