Företagare historier

Företagare historier

Ända sen han var liten har Aki Karvonen, kock i bakgrunden,  varit intresserad av att naturresurser utnyttjas i restauranger. Under Covid tiden såg han sin chans att utbildas inom området. Under studietiden föddes en ide om företag och en av företagets produkter är hans yrkesprov.

Läs hur iKi Food fick sin början…

Tuuli Rautava är en ny företagare. Produkterna, som har sitt ursprung i det egna behovet och intresset har tagits väl emot på marknader. Tuuli deltar i FM i Mathatverk och temat ligger henne varmt om hjärtat.

Läs mera om MettänMaku…

Kujala gård på Karlö (Hailuoto) har bebotts i över 400 år. Verksamheten baserar sig på naturängarna där boskap uppföds och betar. Senare har företagets sortiment utökats med de rikskända Lööki-såserna.

Läs mera om denna historiska gård…

Petri Manninen förädlar fisk på traditionellt sätt i en stockugn i sitt företag Ranuan kalajaloste Oy. Petri har deltagit i FM i Mathantverk flera gånger.

Läs hur Petri uppfyllade sin långsiktiga dröm som kommersiell fiskare och en fiskförädlingare.

Johanna Koskela från Birkaland säger sig vara helt galen i att baka på rot. Hon sålde sina bröd i den lokala Rekogruppen och bröden fick ett gott mottagande. Att baka på rot kändes rätt från första början.

Läs och bekanta dig med hur bageriet fick sin början…

Företagaren Mikko Ilmoniemi från Jyväskyläodlar hampa och förädlar produkter inom produktfamiljen Jyväs-Hamppu. I företaget Suomen Hampputuotteet Oy fungerar också Vesa Kaakuriniemi som företagare.

Läs hur Mikko kom att odla hampa och förädla den till livsmedelsprodukter.

Sabina Ekholm odlar jordgubbar och baljväxter tillsammans med sin man Torsten på Kimitoön. Produktionen har fått sin början genom det stora matintresset, Sabina gillar att laga mat och koka sylt.

Läs om hur Sabina blev mathantverkare…

Visa Törmälä och Marja Salonen är mathantverksföretagare i byn Tarvaala i Saarijärvi. Företagarparet strävar till att garantera korta förädlingskedjor och lokala samarbeten vid anskaffning av råvaror. Deras målsättning är att hitta nya användningsområden för råvaror och att hitta rätt sätt att idka företagsamhet på landsbygden.

Läs hur Crenoco / NordicForYou utvecklades.

Lapplands gourmetkockar finns i byn Sattanen i Sodankylä, och drivs av Asko och Maritta Autio. Enligt Maritta är det naturligt med mathantverk när man ända från liten vant sig vid att nyttja naturens råvaror.

Läs mera och bekanta dig med företaget Lapin Gourmetkokit…

Panu Hiekkala verkar som företagare på släktgården i Kuopio. Företagaren odlar och förädlar ekologisk frukt.

Läs mera om Pohjolan hedelmä Oy..