Jurygrupper

Jurygrupper

Mejeriprodukter

Jurygruppens ordförande:
Markku Liias, ostmästare och verkställande direktör, Jukolan juusto

Markku har verkat som ostmästare vid tillverkning och utveckling av olika ostar i 35 år och nästan alla
ostar som görs i Finland och också på annat håll är bekanta för honom. Markku tror starkt på genuina,
rena, inhemska råvaror och hantverk. Jukolan juusto tillverkar på hemgården i Leivonmäki i Mellersta
Finland den berömda finländska osten Aito Cheddar enligt traditionella metoder, som hantverk och
av morgonmjölk från egen gård.

Charkuteriprodukter

Jurygruppens ordförande:
Gero Geick, charkuterist och kock

Gero som avlagt tysk mästerexamen 1989 har arbetat inom livsmedelsbranschen i mångsidiga uppgifter
bl.a. som företagare, utbildare och produktutvecklare. Han är intresserad av jakt och fiske och arbetar i
foreststyrelsen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein med vilthantering som sitt ansvarsområde.

Fiskprodukter

Jurygruppens ordförande:
Jonas Harald, företagsrådgivare

Jonas har jobbat med utvecklingen av närmat och matföretagande nästan hela sitt liv, och har fungerat
som jurymedlem i både finska, svenska och nordiska mathantverkstävlingar. Idag jobbar han främst
med fiskerisektorn men brinner för mathantverk, äkta smakupplevelser och lokal matkultur.

Bageriprodukter

Jurygruppens ordförande:
Heikki Manner, erfaren livsmedelsprofessionalist, känner livsmedelsprocesser från fermentering,
destillation till separering av blod. Specialitet bagerisurdeger. De närmaste bespisas med
halvindustriel artesanframställning.

Bär- och fruktprodukter

Jurygruppens ordförande:
Margot Wikström, mathantverkare, företagare, utbildare och projektansvarig

Margot är sakkunnig med över 10 års erfarenhet av att på olika sätt arbeta med mathantverk och
utvärdering i många tävlingar inom bär och fruktprodukter. Hon har egen erfarenhet av att tävla såväl
i Finland som utrikes.

Grönsaks- och svampprodukter & Mellanmål och matsouvenirer

Jurygruppens ordförande:
Leena Pölkki, styrelsemedlem i Finlands Köttmästare rf och medlem i Mathantverk i Finland rf

Leena har 20 års mångsidig erfarenhet av livsmedelsbranschen såväl inom ramen för mathantverk som
i egenskap av restaurangkock och köksmästare. Hon har arbetat som lärare och utbildare samt deltagit
i många livsmedelsrelaterade projekt. För tillfället fungerar Leena som projektchef i det riksomfattande
projektet inom livsmedelskedjan i affärsverksamhetsenheten i Jyväskylä yrkeshögskola.

Drycker

Jurygruppens ordförande:
Tanja Raunio, mat- och dryckeskulturambassadör, berättare Neiti Raunio Oy

Tanja jobbar som berättare och innehållsproducent i sitt eget företag Neiti Raunio Oy. Hon är också en
frilansjournalist och mat- och dryckeskulturambassadör, utsedd av Visit Turku (Åbo Stad). Tanja har en
lång erfarenhet inom restaurangbranschen.

Innovativt mathantverk

Jurygruppens ordförande:
Ulla Liukkonen, ordförande för Karjalan Keittiömestarit ry och Rotisseur Bailli de Karjala

Ulla är en mångfaldigt prisbelönad köksmästare och har under sin karriär också skrivit flera kokböcker.
Hon älskar inhemsk mat, mattillverkare och matproducenter. Ulla tror starkt på mathantverkandet.

Arktiskt mathantverk

Jurygruppens ordförande:
Petri Selander, ordförande för Lapin Keittiömestarit ry

Petri har många års erfarenhet av företagsamhet inom restaurangbranschen. För närvarande arbetar
han som köksmästare på Arctic Restaurant i Rovaniemi.

Mathantverksförpackning

Jurygruppens ordförande:
Riikka Salokannel, designer och grafiker 

Riikka arbetar som utvecklingschef för förpackningar och hon har ägnat hela sin arbetskarriär åt
branding och ansvarsfull design av förpackningar, som även ger en uppfattning om produktens värde.
En artesanmatförpackning ska återspegla produktens smak, värden och kvalitet. 

Andra jurymedlemmar

Mervi Louhivaara, mjölkteknolog samt professionall lärare inom livsmedelsbranschen. Har haft
privilegium att lära livsmedelslagstiftning och hygien till mathantverkarna. Gillar mest
produktinformation och etiketter.

Henna Kyyrä har arbetat mångsidigt med livsmedel och mat, både i rollen som sakkunnig och som
företagare. Hon deltog i FM i mathantverk 2019 med en fiskprodukt som vann årets kategori för kallrökt
fisk.

Teemu Sirainen har en gedigen, 15 års erfarenhet av restaurangbranschen. För närvarande arbetar han
som utvecklingschef för restonomutbildningen vid Laurea yrkeshögskola. Teemu har deltagit i flera
projekt inom restaurangbranschen och förberett studerande inför yrkesskicklighetstävlingar. Därtill har
han flera års erfarenhet som domare i mathantverkstävlingar och andra tävlingar inom
livsmedelsbranschen.

Markku Ahonen har fiskat sedan han var en liten pojke, studerat till fiskeribiolog och arbetat hela sitt liv
med fiske. Allt som fångas så äts!

Seija Ahonen-Siivola är en konsument som älskar nya smaker. Under hennes år i arbetslivet har hon
varit med t.ex. om utvecklandet av naturproduktbranschen och nordiskt samarbete inom matbranschen.

Masse Kumlin är styrelseordförande för Mathantverkare på Åland r.f., ombudsman för Åland i Finlands
Svenska Måltidsakademis styrelse samt representant för Ålands Yrkesgymnasium i den åländska
referensgruppen för NyNordiskMat. Till vardags arbetar han som kocklärare. Har arbetat inom
restaurangbranschen allt sedan 1990.

Terhi Hook har en lång karriär vid Visit Finland inom internationell turism och de senaste 14 åren har
hon arbetat i uppgifter i anslutning till turismföretagens internationalisering och utvecklingen av
utbudet. Som tema har hon specialiserat sig på att utveckla matturismutbudet för internationella
resenärer med fokus på att skapa finländska, lokala, högklassiga och genuina matupplevelser för
turister. Matminnen utgör en väsentlig del av resenärens matupplevelse.

Kirsi Viljanen leder livsmedelsteamet vid jord- och skogsbruksministeriets marknadsenhet och ansvarar
för det nationella närmatsprogrammet.

Petri Koskela arbetar med att utveckla livsmedelssystemet vid jord- och skogsbruksministeriet. För Petri är det viktigt med
traditionella och lokala hållbara livsmedel som framhäver matkulturen och vars ursprung är känt, dock utan att produktens
viktigaste egenskap – smak – glöms bort.

Taina Timperi
Birgitta Partanen
Päivi Soppela
Leena Komulainen
Sissi Kaskela
Antti Kokkonen
Anne Mikkola
Päivi Lehtonen
Eeva-Liisa Stålberg
Mari Hannuksela
Jyrki Jumisko
Leena Raappana-Luiro
Kirsi Tanska
Piia Rantala-Korhonen
Sirpa Mursu
Heidi Hannula
Jason Ball
Birgit Malmcrona