Program

”Kryssning på Saimen – med karelska smaker”

Ons. 21.9 kl. 12-17, ombord på m/s Carelia, Satamatie 3, Villmanstrands hamn

Värd för evenemanget är Christell Åström, Centrum för lantbruks- och hushållskvinnor

En liten kryssning på Saimen med fina vyer, smaklig lunch och intressanta talare. Föredragen anknyter sig till matturism och betydelsen av mathantverksprodukter och lokal mat som skapare av reseupplevelser.

Tervetuloa Saimaan rannalle – meille Etelä-Karjalaan (”Välkommen till oss på Saimens strand i Södra Karelen”)

Satu Sikanen, landskapsdirektör för Södra Karelens förbund, tävlingens beskyddare

Lunch (på egen bekostand, 28 € / pers.)

Artesaaniruokatuotteet osana matkailuelämystä – millaisia ruokakokemuksia, ruokatuliaisia kansainväliset matkailijat etsivät (”Mathantverksprodukter som en del av reseupplevelse – hurdana matupplevelser och matpresenter söker de internationella resenärerna?”)

Helena Petäistö, journalist, kolumnist, fackförfattare, tidigare korrespondent i Frankrike och Bryssel, hedersdoktor

Paikallinen ruoka osana ruokamatkailupalvelujen tuotteistamista (”Den lokala maten som en del av produktifiering av matrelaterade resetjänster”)

Anni Korhonen, företagare, Puukarin Pysäkki

2021: mottagare av ”Sustainable Travel Finland” -märket beviljat av Visit Finland

2015: ”Majatalosta majataloon -utflykterna” utsågs till ”bäst finsk matturismprodukt” i matturismtävlingen Hungry for Finland

Föreläsningsmaterial

Yrittäjätarina – minun matka artesaaniruokayrittäjäksi (”Företagarporträtt – min resa till mathantverksföretagare”)

Margot Wikström

Föreläsningsmaterial

Sertfioitu Artesaaniruoka -merkki vahvistaa laadukkaan erikoistuotteen profiloitumista (”Certifierat Mathantverk-märket förstärker profilerandet av en specialprodukt av hög kvalitet”)

Eija Lamsijärvi, Mathantverk i Finland rf

Miten artesaaniruokatuotteet ”istuvat” Saimaa ERG ruokatapahtumiin, ruokamatkailuun, ruokalahjat –tuotteisiin (”Om hur Mathantverk-produkterna passar in till Saimen ERG -matevenemangen, matturismen och ruokalahjat-produkterna”)

Sari Kaasinen, projektdirektör, Saimaa ERG

****

På kvällen: informell branschträff mellan företagare och aktörer med intresse för mathantverk.

”Utvecklingen av ett lokalt livsmedel, en mathantverksprodukt, på ett hållbart sätt”

Tors. 22.9 kl. 9-17 Kehruuhuone (Spinnhuset), Kristiinankatu 20, Lappeenrannan Linnoitus (Villmanstrands fästning)

Värd för evenemanget är Christell Åström, Centrum för lantbruks- och hushållskvinnor

Olette lämpimästi tervetulleita Green Reality -kaupunkiin (”Varmt välkommen till en Green Reality stad”)

Kimmo Jarva, Villmanstrands stadsdirektör

Kestävät valinnat – pakkausmateriaalien uudet innovaatiot (”Hållbara val – om nya innovationer i förpackningsmaterial”)

Teemu Karhu, Stora Enso

Föreläsningsmaterial

Pienet valmistuserät – mistä pakkaukset (”Små tillverkningsvolymer – var hittar man förpackningarna?”)

Ismo Marttinen, kundtjänstchef, Joutsen Paino Oy

Föreläsningsmaterial

Hyvä pakkaus kertoo tuotteen tarinan ja myy tuotteen – case ”Micaro makeiset” (”En bra förpackning förmedlar produktens berättelse och försäljer produkten – fallet ’Micaro makeiset’”)

Saara Raudasoja, kommunikationsföretagare, Sorja Productions, kreativ och strategisk kommunikationsbyrå

Case: Italialaiset ruokamatkalla – millaisia odotuksia paikallisten elintarvikkeiden, ruokatuotteiden osalta – vinkkejä tuotekehitykseen ja markkinointiin elintarvike- ja ruokatuoteyrittäjille (”Fallbeskrivning: Italienare på en matresa – vilka förväntningar skapar detta angående lokala livsmedel och matprodukter – produktutvecklings- och marknadsföringstips till företagare på livsmedels- och matvarubranschen”)

Katja Vehviläinen, direktör, GoSaimaa Oy

Lunch (på egen bekostnad, 13,50 € / pers.)

”Huippukokit lavalla” (”Toppkockar på scenen”)

Mathantverks- och Karelia a la carte-produkter blir lagade till rätter. Under arbetets gång upptäcker vi utmärkta smakpar för enstaka produkter. Restaurangsproffs belyser sina tankar kring lokala specialprodukter och ger sina tips för produktutvecklingen.

Karelia a la carte -tuotteissa maistuu karjalaisuus – paikalliset raaka-aineet kulkevat käsikädessä Artesaaniruoka -tuotteiden kanssa (”Karelia a la carte-produkterna har smaken av karelskhet – de lokala råvarorna går hand i hand med Mathantverk-produkter”)

Johanna Rinnekari, företagssakkunnig, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ ProAgria Itä-Suomi ry

Föreläsningsmaterial

Mathantverk-produkterna: infoblänkare om råvaror och produktutveckling

****

kl. 19.00-

Prisutdelning, middag (egenkostnad 55 € / pers.) – tre rätters meny

på Villmanstrands Casino, Ainonkatu 10 (vid hamnen)

Värd för evenemanget är Sari Kaasinen

”Vi träffas på torget!”

Fre. 23.9 kl. 9-13, Lappeenrannan kauppatori (Villmanstrands salutorg), Toikankatu 1 / Snellmaninkatu 14

Efter medaljutdelningar har det varit kutym att ”träffas på torget” – så ska det också ske i Villmanstrand på fredag den 23.9.2022 fr.o.m. kl. 9.

Vi vill gärna träffas med så många av våra FM-medaljister i Mathantverk 2022 som möjligt. Mathantverk-produkter till salu på torget i mån av möjligheter. Även andra lokala företag kommer att vara på plats för att försälja sina produkter.

Det kan löna sig att ta vara på chansen och köpa presenterna och smakbitar för helgen på salutorget!

På sin egen bekostnad har alla dessutom möjligheten att avnjuta en ”Karelsk brunch” som tillverkas av de lokala matföretagen i salutorgområdet – var och en på sin egen stil.

Anmälan

Boka hotell