Närboden/Lähipuoti

Lähipuoti saaristossa

Sabina Ekholm sekä miehensä Torsten viljelevät Kemiönsaaressa mansikkaa sekä palkokasveja. Sabina kertoo tuotannon lähteneen liikkeelle hänen harrastuksestaan ja hän pitää ruoanlaitosta sekä hillojen teosta. Lue lisää, kuinka Sabina ryhtyi artesaaniruokayrittäjäksi.. 

Harrastuksen kautta artesaaniruokayrittäjäksi

Sabina Ekholm kertoo aloittaneensa artesaaniruokayrittäjyyden harrastuksen kautta. ”Olen aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta sekä marjoista, sienistä ja muista luonnonantimista sekä niiden keräilystä. Aloin keittämään marjoja ja jalostamaan erilaisia tuotteita jo nuorena. Artesaaniruoka ja sen teko oli aluksi harrastukseni”, Sabina toteaa.

Yrittäjä sanoo viljelleensä mansikkaa, ja satoa tulleen usein yli oman tarpeen. ”Ylimääräisiä marjoja täytyi pakastaa, mutta pakastimenkin tila alkoi loppua kesken. Ajattelin, että marjoja voisi jalostaa myös myyntiin ja huomasin ensimmäiset artesaaniruokakoulutukset Kemiönsaaressa ja Uudellamaalla vuonna 2013. Menin koulutuksiin ja siitä lähtien olen toiminut artesaaniruoan tuottajana”, Sabina avaa.

Mansikkamaa. Kuva Sabina Ekholm

Sabina ja miehensä Torsten asuvat Kemiössä Kemiönsaaressa ja Sabina sanoo itse olevansa kotoisin Nauvosta. ”Torsten on maanviljelijä ja viljelee veljensä kanssa. Meidän yhteinen juttumme on mansikka sekä herneet, pavut sekä tilli”, Sabina avaa.

Hän kertoo mansikan olevan yrityksen päämarja sekä raaka-aine ja melkein kaikissa hilloissa olevan mansikkaa. Yrittäjä jatkaa, että he ostavat paikallisesti myös raparperia, mustikkaa, puolukkaa sekä erilaisia puutarhan marjoja tuotteidensa raaka-aineiksi mansikan oheen. Sabina kertoo kehittelevänsä marjoista erilaisia tuotteita, pääasiassa hilloja, mehuja ja hyytelöitä. 

Yrittäjä kertoo Närboden/Lähipuoti -yrityksensä olevan auki vuoden ympäri, josta hän myy itse tuotteitaan. Hän sanoo tuotteita olevan vähittäismyynnissä useassa paikassa Kemiönsaaressa. Yrittäjä jatkaa, että Närbodens tuotteita myydään myös joissain paikoissa Uudenmaan sekä Turun alueella. 

Lähipuoti. Kuva Sabina Ekholm

Yrittäjän haasteena aika

Yrittäjän mukaan aika on aina haasteena yrittämisessä, kun tekee itse kaikki tuotannon vaiheet. ”En ehdi kesäisin satokautena keittämään marjoja, joten niitä on laitettava pakkaseen ja jalostettava talviaikana”, Sabina toteaa. Hän kertoo haluavansa kehittää tuotteita ja tehdä uutta. ”Kovasti haluaisin tehdä ja kehittää, mutta pitää jarrutella, ettei tee itselleen liikaa tekemistä kerrallaan”, yrittäjä pohtii. 

Onnen hetkiä Sabina kertoo kokeneensa, kun tuotteet ovat menestyneet kilpailuissa. Hän sanoo osallistuneensa useaan kilpailuun ja voittanutkin tuotteillaan. ”Kilpailuissa menestyminen on antanut potkua jatkaa eteenpäin yrittäjänä”, Sabina toteaa.

Yrittäjä jatkaa, että aina palautetta saadessaan hän on iloinen. ”Asiakkaiden palautteet antavat paljon ja jaksaa taas yrittää, vaikka joskus tuntisi yrittämisen vievän liikaa aikaa”, yrittäjä miettii. 

Sabina sanoo, ettei hänellä tällä hetkellä ole ollut aikaa kehitellä uusia tuotteita, mutta hän hienosäätää valmista tuotetta. ”Olen tehnyt mansikkakirsikkahilloa, jota on jo myynnissä. Haluan sitä vielä hiukan kehitellä ja jos saan sen valmiiksi, niin osallistun tuotteen kanssa kilpailuun”, yrittäjä avaa. 

Lähipuodin mansikkahilloa lätyn päällä. Kuva Sabina Ekholm

Kokemuksia artesaaniruoan SM-kilpailusta ja vinkkejä uusille yrittäjille

Sabina ohjeistaa uusia yrittäjiä olemaan huolellisia tuotteita tuottaessaan. ”Tee asiat aina niin hyvin, kuin osaat. Kun on huolellinen, ei tule takapakkia epähuomiossa esimerkiksi pilaantuneiden raaka-aineiden vuoksi”, yrittäjä summaa.

Hän myös neuvoo käyttämään hyviä raaka-aineita tuotteissa. Kolmantena vinkkinä Sabina kannustaa tekemään asioita, joista on oikeasti kiinnostunut. ”Aito kiinnostus ja intohimo tekemiseen ovat eteenpäin vieviä voimia yrittäjyydessä”, yrittäjä sanoo. 

Kultakuva Artesaaniruoan SM-kilpailusta. Kuva Sabina Ekholm

Sabinan mukaan aiemmat artesaaniruoan SM-kilpailun ovat antaneet yritykselle ja tuotteille näkyvyyttä. ”Ihmiset ovat huomanneet meidän olemassaolomme ja olen päässyt mukaan erilaisille messuille”, yrittäjä avaa. Hän kertoo Kemiönsaaren ja kunnan olleen kiinnostuneita tuotteista ja kutsuneen häntä tapahtumiin sekä ostaneen tuotteita.

Yrittäjälle tärkeintä kilpailussa on saatu palaute. ”Palaute on minulle tärkein osa kilpailuja. Palautteen myötä saa tietää mitä voisi tehdä paremmin ja mitä kehittää. Vaikka on ollut mukava välillä voittaakin, niin palaute on tärkein”, Sabina summaa. 

Yrittäjä kertoo, ettei hänellä ollut alun perin lainkaan suunnitelmissa lähteä kilpailuihin, sillä hän ei ole kilpailuhenkinen ihminen. ”Minua kysyttiin kilpailuihin mukaan useasti, enkä olisi uskaltanut osallistua elleivät muut olisi kannustaneet”, Sabina muistelee.

Hän sanoo sittemmin osallistuneensa muihinkin kilpailuihin. Yrittäjä kertoo osallistuneensa viime vuonna Nordic Artisan Food Awards kilpailuun Tukholmassa, josta voitti tuotteellaan pronssia.

Närboden/Lähipuoti löydät:
Facebookista: Närboden/Lähipuoti Sabina och Torsten Ekholm
Instagramista: @narbodenlahipuoti

Sabina ja Torsten Ekholm. Kuva Sabina Ekholm

Laura Horsma 2.8.2023