Intohimona hapanjuurileipä
Pirkanmaalainen Johanna Koskela kertoo hurahtaneensa hapanjuurella leipomiseen. Hän myi leipiänsä paikallisessa REKOssa ja leivät saivat hyvän vastaanoton. Hapanjuurella leipominen tuntui leipää rakastavan yrittäjän mukaan heti omalta jutulta. Lue ja tutustu, kuinka syntyi Maalaisleipomo Juurilla..
Perinteisesti hapanjuurella tehtyä leipää
Johanna Koskela toimii leipomoyrittäjänä Pinsiössä Pirkanmaalla. Yrittäjä kertoo olevansa ammatiltaan sairaanhoitaja, mutta hurahtaneensa äitiyslomalla leipomaan hapanjuurella. ”Hurahdin leipomaan ja aloin leipomaan enemmän hapanjuurileipää. Leivoin niin paljon, että täytyi jo miettiä, mihin laittaa kaikki se leipä”, Johanna naurahtaa.
Hän sanoo tutustuneensa REKOon ja halusi koittaa, kuinka leivät myisivät. ”Myin REKOssa leipää ja sain valtavasti palautetta. Ihmiset pitivät leivistäni ja halusivat ostaa lisää”, yrittäjä muistelee. Johanna kertoo perustaneensa leipomonsa vuonna 2020. ”Minulle tuli REKOssa saatujen palautteiden myötä tunne, että olisi syytä kokeilla leipomoyrittäjyyttä”, yrittäjä toteaa.
Yrittäjä kertoo leipovansa ainoastaan hapanjuurileipiä, eikä tuota muita, esimerkiksi makeita, leipomotuotteita. ”Kaupassa myytävä teollinen leipä maistuu kaikki samalle. Rakastan leipää, mutta teollinen leipä usein turvottaa vatsaa”, yrittäjä toteaa.
Hän sanoo löytäneensä hapanjuuren ja opetelleensa tekemään leipää perinteisesti. ”Hapanjuurileipä on maultaan sekä ravintoarvoiltaan erilainen teolliseen leipään verrattuna. Hapanjuurileivässä vilja on myös sulavammassa muodossa, kun vilja on fermentoitunut. Tällöin leipä ei turvota ja aiheuta vatsanväänteitä”, Johanna summaa.
Yrittäjä sanoo aloittaneensa leipomisen kotitalonsa keittiössä, mutta on sittemmin remontoinut autotallinsa leipomokseen. ”Kotikeittiössä ei tila riittänyt, kun samassa tilassa täytyi tehdä perheelle ruokaakin. Autotalli oli silloin toimistotilana, joten hain rahoitusta ja remontoin autotallin täysin. Leipomolla on nyt noin 30:n neliön tila”, Johanna avaa.
Yrittäjä aikoo leipoa kotonansa toistaiseksi, mutta ei täysin tyrmää, etteikö tulevaisuudessa voisi olla isompaa toimintaa sekä työntekijöitä. ”Tällä hetkellä on hyvä toimia yrittäjänä tässä kotona”, Johanna toteaa.
Yrittäjä sanoo käyvänsä vielä jonkin verran myymässä leipiään REKOssa, mutta vain muutaman kerran vuodessa. Hän kertoo leipiä myytävän Pirkanmaalla laajasti kaupoissa. ”Leipiä myydään melkein kaikissa Pirkanmaan K-Citymarketeissa, Tampereen kauppahallissa, Ylöjärven Juustoportissa, Sastamalan Herkkujuustolassa sekä joissain S-ryhmän kaupoissa. Kesäisin leipää myydään myös kesäkahviloissa”, yrittäjä summaa.
Johanna kertoo kehitteillä olevan paljon toivottu pienempi leipäkoko: ”Minulta on toivottu pienempää leipäkokoa, joka sopisi pienempiin kotitalouksiin. Olen alkanut suunnittelemaan tuotetta ja pienempää leipää on tulossa syksyllä myyntiin.” Maalaisleipomo Juurilla leipätoimituskohteet sekä toimituspäivät löytyvät leipomon kotisivuilta.
Johanna kertoo kehitteillä olevan paljon toivottu pienempi leipäkoko: ”Minulta on toivottu pienempää leipäkokoa, joka sopisi pienempiin kotitalouksiin. Olen alkanut suunnittelemaan tuotetta ja pienempää leipää on tulossa syksyllä myyntiin.” Maalaisleipomo Juurilla leipätoimituskohteet sekä toimituspäivät löytyvät leipomon kotisivuilta.
Artesaaniyrittäjyyden haasteita
Johanna kertoo hapanjuurileivonnassa aikataulutuksen olevan haastavaa, sillä taikinaa täytyy rakentaa useita tunteja sekä antaa taikinan levätä. Hän myös sanoo, että leipomon ollessa kotona, on joskus haastavaa löytää tasapainoa ajankäytön kanssa.
”Ajankäyttö ja sen hallinta on joskus haastavaa, kun yritys on kodin yhteydessä ja perheessä on kaksi pientä lasta. Pitää osata löytää tasapaino yrittäjyyden ja vapaa-ajan suhteen”, Johanna toteaa.
Yrittäjä sanoo joutuvansa joskus perustelemaan leipiensä hintaa. ”Joskus tulee vastaan ihmisiä, joiden mielestä leipä on vain leipää. Tällaiset tilanteet ovat haastavia sillä olen itse nähnyt kovan vaivan leivän eteen. Hinnan arvostelu tuntuu pahalta”, yrittäjä toteaa.
Johanna kertoo käyttävänsä paikallisia raaka-aineita ja hakevansa jauhot itse myllyltä. Leivät ovat laadukkaista raaka-aineista käsityöllä valmistettu, joten ne ovat teollista leipää arvokkaampia hinnaltaan.
Onnistumisista yrittäjä haluaa nostaa artesaaniruoan SM-kilpailun. ”Vuoden 2021 artesaaniruoan SM-kilpailussa leipäni voittivat hopeaa sekä pronssia. Lähdin kilpailuun hiukan vielä epävarmana kaikesta, sillä yritys oli ollut toiminnassa vain vuoden. Menestys oli suuri yllätys ja minulle iso asia”, Johanna kertoo.
Hän sanoo lähteneensä kilpailuun hakemaan palautetta tuotteista sekä neuvoja, miten kehittäisi leipiä. Yrittäjä kertoo sittemmin voittaneensa vuonna 2022 leivällään kultaa, mutta vuoden 2021 menestys on hänelle jäänyt mieleen suurimpana onnistumisen hetkenä yllätyksellisyydellään.
Neuvoja uusille yrittäjille
Johanna neuvoo uskomaan omaan tekemiseen. ”Epävarmuudet kuuluvat asiaan, mutta täytyy mennä eteenpäin. Kun jatkaa eteenpäin, niin löytää tien, josta se oma juttu löytyy”, Johanna sanoo. Hän rohkaisee hakeutumaan rohkeasti kilpailuihin ja verkostoitumaan. ”Vaikka kilpailuista ei tulisi menestystä, voi se poikia muita hienoja asioita”, Johanna toteaa.
Yrittäjä mukaan on tärkeä muistaa, ettei epäonnistumiset ole huonosta. ”Ilman epäonnistumisia ei voi kehittyä. Jokaisesta epäonnistumisesta oppii ja täytyy muistaa olla armollinen itselleen. Epäonnistumiset eivät haittaa, vaan niistä on otettava opiksi”, yrittäjä toteaa ja muistelee myös itse epäonnistuneensa leipien kanssa useita kertoja. Hän myös ohjeistaa käyttämään lähellä tuotettuja aitoja makuja omissa tuotteissa.
Kokemuksia artesaaniruoan SM-kilpailusta
Yrittäjän mukaan aiemmat kilpailut ovat antaneet paljon itseluottamusta sekä menestystä ja innostusta. ”Minulla on ollut leipiä, jotka eivät ole pärjänneet, mutta kilpailu on auttanut kehittymään eteenpäin”, yrittäjä kertoo.
Johanna nostaa myös saaneensa näkyvyyttä mediassa ja Pirkanmaalla hänestä on tehty artikkeleita. ”Näkyvyys mediassa on levittänyt tietoisuutta ja lisännyt myyntiä. Kilpailusta on ollut paljon hyötyä”, yrittäjä toteaa.
Johanna kertoo lähteneensä kilpailuun, sillä halusi omille tuotteillensa palautetta sekä kuinka kehittää tuotteita. ”Olin uusi yrittäjä, joten halusin varmistusta tuotteilleni. Omasta mielestäni leivät olivat hyviä, mutta halusin lisää palautetta”, yrittäjä summaa.
Hän kertoo myös verkostoituneensa kilpailuissa: ”On mukavaa, kun alkaa olla jo tuttuja ihmisiä kilpailussa, joita on aina kiva nähdä. Yksinyrittäjänä välillä yksinäistä, niin olen saanut kilpailun myötä tukiverkostoa, jonka kanssa keskustella”. Johanna aikoo osallistua artesaaniruoan SM-kilpailuun myös tänä vuonna.
Maalasileipomo Juurilla löydät:
Verkkosivuilta: www.maalaisleipomojuurilla.fi
Facebookista: Maalaisleipomo Juurilla
Instagramista: @maalaisleipomo_juurilla
Laura Horsma 20.7.2023