Presentation av jurymedlemmarna
Din titel eller dina arbetsuppgifter för tillfället?
På basen av vilken erfarenhet har du blivit vald till juryn?
Vilken är din passion vad gäller mat?

Anders Fagerlund, verkar för tillfället som lärare i livsmedelsproduktion i Axxell Utbildning Ab, samt som företagare.
Jag har 37 års erfarenhet av restaurangbranschen, som kock, köksmästare och som lärare. Jag har deltagit i juryarbetet under varje FM som arrangerats i Finland.
Jag är född i skärgården, där råvaran är färsk och nära, där började det. Jag bestämde mig redan som ung att bli köksmästare.

Ann-Louise Erlund, ordförande för Resurscentret Hald Rf.
Jag var projektchef för Kustens mat under åren 2016-2018 och då arrangerade vi utbildningar och de första FM-tävlingarna i Mathantverk. Inom mathantverket utvecklas passionerat nya smakliga produkter såväl till vardag som till fest.
De smakliga inhemska och lokala livsmedlen från både åker och natur.

Eliisa Kuusela, företagare och författare inom matkultur.
Har skrivit boken ”Leipävallankumous”, skapare av kollektivet ”Hapanjuurileipurit”, ambassadör av det goda brödet. Jag har skrivit den enda boken som i Finland har utkommit om surdegsbakning, Leipävallankumous-hapanjuuren paluu. Jag är aktiv inom Facebook kollektivet Hapanjuurileipurit, med över 20000 medlemmar. Jag utbildar och lär ut bakning för bagare och privatpersoner.
Att ta in traditionerna i nya format till denna dag. Mångfalden, som börjar med odlingen och fortsätter i råvaran och förverkligandet.

Eva Johansson, företagare, äger och driver en liten lokal restaurang i Pargas.
Kärleken till lokala och inhemska råvaror. Det producenterna levererar på morgonen utgör basen i dagens meny.
Enkelt och smakligt.

Heidi Jaakkola, Ukipolis Oy. Projektansvarig för närmatsprojektet KulTa i Nystadsregionen.
Ansvarat för flera livsmedelsutvecklingsprojekt, före detta mikrobryggeriföretagare, producent av ekokött, -bär och – grönsaker.
Berättelserna bakom produkterna, så olika men alla lika intressanta.

Heli Koivuniemi, chefredaktör för tidskrifterna Aromi, Shaker och Evento.
I egenskap av redaktör och chefredaktör för branschtidningar inom livsmedelsbranschen.
Rena och tydliga inhemska råvaror och smaker. Det enkla är vackert.

Henna Kyyrä, specialsakkunnig inom livsmedel och företagande i Pro Agria Västra Finland/Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Produktutvecklare och partner till Kala-Tovis fiskare Ville Toivonen och den andra utvecklaren av vinnarpodukten 2019 i klassen kallrökt fisk med produkten kallrökt gös.
Produktutvecklare av fjolårets vinnarprodukt.
Ren, inhemsk mat av hög kvalitet.

Janne Tolvi, Ysteriföretagare sedan 25 år.
Deltagit flera gånger i den riksomfattande osttävlingens utvärderingsteam.
Rena inhemska råvaror, simpel och okonstlad basmat.

Johan Hellsten,köpman/företagare, Herkkunuotta Oy.
Köksmästare med 25 års erfarenhet av köksarbete. 13 år som företagare och fiskköpman. Under tiden i Herkkunuotta Oy riklig erfarenhet av fiskens produktutveckling och genomförande av ide’stadium till färdig produkt.
Fortfarande går jag igång av god mat och min passion är att hitta nya smaker.

Jonas Harald, Fiske-Leader rådgivare och mathantverksentusiast
Mångårig projektdragare, företagsrådgivare och kursarrangör inom livsmedelssektorn. Mathantverks-SM jurymedlem 3 år. Mathantverk-FM arrangör/tävlingsråd 2016, 2017, 2018. Mathantverk-FM jurygruppsordförande 2019. Finland Svenska Måltidsakademi r.f. styrelsemedlem
Lokala och unika mathantverk och matkultur.

Jorma Haranen, Jorma Haranen, lektor i livsmedelsproduktion,köksmästare, restonom.
Grenchef i Skills Finland, expertis i grenen kock.
Erfarenhet av juryarbete såväl i inhemska som internationella tävlingar.
”Av kärlek till maten”

Jouni Vaarala, Master Chef. Produktutvecklare av färdig mat och mat-torg i Birkalands Andelshandel med ansvar för restaurangverksamheten inom affärerna.
Har lång erfarenhet av olika uppdrag med ansvar för köksfunktioner och produktutveckling. Chef för gruppen med ansvar över utveckling av mat samt restaurangverksamhet inom butik.
Min passion är omsorgsfullt tillredd mat av de rena och bästa råvaror i säsong. Vi måste se till att bevara och stärka kvaliteten av hantverket och yrkesstoltheten i denna mångsidiga och fina bransch.

Kari Saari, Ordförande för Åbo köksmästarförening.
Jag har arbetat i branschen i 44 år och fungerat som ordförande för Åbo köksmästare sedan 2018.
Jag är fritidsfiskare så vidareförädling och tillredning av fisk är min passion.
Jag tycker det är viktigt att få unga till branschen samt branschens utveckling.

Klaus Hartikainen, kommunikationschef, MTK.
Jag har jobbat länge med frågor kring det finländska jordbruket samt främjande av inhemsk mat. Jag har under flera år fungerat som projektledare för Herkkujen Suomi, Finlands största närmatsevenemang, samt under 2019 Grune Woche-matmässan, då Finland var partnerland. Deltog i FM-juryn i fjol i Jyväskylä.
Rena och närproducerade finländska råvaror. Speciellt de färska säsongdelikatesserna under sommaren. Mest av allt önskar jag få se den finländska matens genomslag i exporten och att den skulle bli en attraktion för den finländska besöksnöäringen.

Lari Helenius, Årets kock 2020, köksmästare på restaurang Olo.
Jag har själv blivit bedömd i flera matlagningstävlingar i Finland och utrikes.
Den delikata smaken är viktigast, men även matens mångfald intresserar.

Lasse Alisaari, lärare i catering i Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä. Fungerar på deltid också inom projektet KulTa, kosthåll med konsumenten i fokus.
Jag har vidsträckt erfarenhet av mat. Har fungerat som kock, köksmästare och lärare. Har arbetat redan under många år med närmatsrelaterade projekt. Den vägen har mathantverket blivit bekant för mig.
Att tillverka mat av rena råvaror med tydlig smak ligger mig varmt om hjärtat.

Maija Salo, bagerimästare, företagare, VD @bageri Å, Kakola, Åbo.
Bred kunskap inom bageribranschen, fungerat som utbildare. Surdegsbageriföretagare sedan 5 år.
Fermentering, de olika levande kulturerna samt deras ursprung och transparens.

Margot Wikström, Mathantverkare och projektansvarig inom Pargas för närmatsprojektet KulTa. Projektet ansvarar också för utveckling av mathantverket.
Mathantverkare utbildad av Eldrimner och Svenska Syltningssällskapet. Har tillverkat mathantverksprodukter till försäljning i 15 års tid av själv odlade samt vilda bär och frukter. Har vunnit flera priser i SM Eldrimner samt FM. Tävlingserfarenhet också från Island samt andra mindre tävlingar. Utbildare av mathantverkare i Finland. Verksamhetsledare för Mathantverk i Finland Rf.
Mat tillrett av absolut färska råvaror av mycket hög kvalitet. Direkt i grytan från åkern, trädgården, buskarna, havet eller skogen. Jag kan inte leva utan bär.

Mirja Hellstedt, verksamhetsledare.
Har arbetat med den finländska maten och matkulturen under årtionden.
Olika produkter från småproducenter.

Petri Tamminen, Kundchef för Foodservice, Saarioinen.
Proffsen i de offentliga köken har varit mina kunder i 35 år. Vilt och mat från naturen. Utbildningar för kunderna i proffskök samt i naturen. Chaine des Rotisseurs.
All mat som är tillredd med kunskap och kärlek. ”Jag vill alltid höra berättelsen bakom slutprodukten. Min största passion är de okonstlade smakupplevelserna som uppstår av traditionella recept.”

Päivi Lehtonen, Företagare och utbildare inom den vilda råvaran.
Jag har i 10 års tid verkat som utbildare, receptutvecklare och cateringföretgare. Bakgrunden till min blogg är att jag mångsidigt behärskar den vilda råvaran och räds inte för att utnyttja den.
Min passion är att kombinera gammalt och nytt på ett sätt som gör att traditioner bevaras samtidigt som smakprofilen passar dagens konsument. Speciellt svamp, tillrett på alla sätt.

Riikka Mantila, lektor, PRO-lärare 2020. Åbo Yrkesinstitut, turism, restaurang och catering.
Har fungerat länge som utbildare, speciellt utveckling ligger mig varmt om hjärtat. Restaurangbranschen är både mitt jobb och min hobby.
Maträtter med tydlig smak, smekande munkänsla och fulländad konsistens får mig att känna glädje och lycka.

Sissi Kaskela, utvecklingschef.
Mångsidig erfarenhet och kunskap inom livsmedels- och restaurangbranschen. Har arbetat med uppgifter inom undervisning och koordinering samt som sakkunnig och utvecklingsärenden i otaliga projekt inom restaurangbranschen och livsmedelsindustrin. Produktutveckling och nya innovationer ligger mig speciellt varmt om hjärtat. Jag intresserade mig för matlagning redan som tonåring, och det var helt klart att jag vill jobba med mat.
Den ständiga förändringen och utvecklingen inom restaurangbranschen är saltet i mitt älskade jobb!

Tanja Raunio, storyteller och innehållsproducent, Neiti Raunio Oy.
Jag har glädjen och äran att fungera som Food Ambassador, mat- och dryckesambassadör för Åbo stad. Jag har lång erfarenhet av restaurangbranschen, är barmästare och utbildare inom branschen. Jag är skribent inom mat- och dryckeskulturen och passioneras likaväl av den mat jag har på tallriken som den dryck jag har i glaset.
Jag gillar att äta ute och tänds av smakupplevelser. Helt bäst är att med vänner fira kväll i en restaurang och beställa bordet fullt av mat, så att alla får smaka av allt.

Teemu Sirainen, restaurangchef vid övningsrestaurang BarLaurea och ansvarig för restonomstuderandenas praktiska undervisning i Laurea.
Har deltagit i juryarbetet i tävlingen Taitaja sedan 2017. Har fungerat som domare och huvuddomare vid finaler i kocktävlingar. Som domare utvärderade jag helhetsmässigt både de tävlande och maten.
Jag deltog i juryarbetet i FM i Mathantverk 2019. Alla mina arbetsuppgifter sedan 2001 har tangerat maten. Mat är för mig arbete, hobby och fritidssyssla. Jag tillbringar varje vardag kring maten, men också stora delar av fritiden. Man kan alltså säga att mat är min passion!