Nordiska drycker

Nordiska drycker (utan alkohol) – Klasser & definitioner

Saft

Pastöriserad/kokad produkt av råsaft eller utdrag från bär/frukt/blom/blad/ört- råvara, socker/honung samt eventuell vatten. Även kryddade safter tävlar här. Späds med kallt vatten vid bedömningen.

Must

Pastöriserad dryck av enbart pressat äpple eller päron. Kan vara ofiltrerad eller filtrerad. Antioxidationsmedel eller klarningsmedel får ej användas.

Glögg

Pastöriserad/kokt produkt. Serveringsfärdig eller utspädd med vatten enligt anvisning.  Bedöms uppvärmd.

Andra drycker (alkoholfria)

Pastöriserad/kokt produkt med naturlig smak av bär, frukt, blommor eller örter, även produkter av sav, granskott eller vinbärsblad. Kan även innehålla 

socker/honung samt vatten. Även kryddade safter samt nektar tävlar här. Drickfärdig eller späds enligt anvisning med kallt vatten.

Tävlingskriterier och undantag

Aromgivande råvaror är vindruvor, bär, frukt, spannmål, växtdelar och växtsafter som till 100% är lokala eller inhemska. Undantag från kravet på lokal råvara är kryddor som av tradition använts i en viss typ av dryck och som inte finns lokalt, exempelvis kanel i glögg.

Artificiella smak- och färgämnen är inte tillåtna. 

Användning av enzym för utvinning av juice ur bär- och fruktmassa är tillåtet, men användningen bör deklareras.

Dryckens egenskaper härstammar endast från naturliga råvaror samt smak- och aromämnen som uppstått naturligt under kokning, jäsning eller lagring. Koncentrering eller reducering av råvaran genom värme eller kyla är tillåten som en del av tillverkningsprocessen.

Anmälan 

Ange spädningsförhållande om produkten skall spädas (saft, glögg m.fl.)

Ange juicehalten i %, eller ange mängden bär-, frukt- och örtråvara som använts för framställning av 1 000 g färdig produkt.

Ange rekommenderad temperatur för bedömning av produkten.

Inlämning 

Drickfärdiga produkter i små flaskor kräver att flera flaskor inlämnas för bedömning. Räkna med minst 0,66 liter drickfärdig produkt.

Bedömning 

Produkterna späds enligt anvisning, men juryn kan även testa andra spädningsförhållanden.

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi