Mejeriprodukter

Mejeriprodukter – Klasser & definitioner

Pressad ost / hårdost

Inkluderar alla typer av pressade ostar oavsett yta. Också pressad ost som är rökt eller kryddad.

Vitmögelost

Mjuka ostar med vitmögel yta.

Grön- och blåmögelost

Inkluderar alla typer av grön- och blåmögelost oavsett yta.

Övrig ost

Exempelvis kryddost, osyrad färskost eller rökt ost. Hit hör också ostar av mozzarellatyp och salladsost som är vakuumförpackad eller ligger i saltlake. Hit räknas även syrad ost, inkluderar bredbar ost samt ost med kryddor.. Även salladsost, oljemarinerad ost. Vid tillräckligt många anmälda produkter av vardera sort delas klassen i två: Färsk syrad ost och mognadslagrad syrad ost.

Icke syrade ostar (också bondost)

Icke lagrade ostar (färskost, bondost också stekta/bakade bondost, äggost osv.)

Stekost

Ost avsedd att stekas. Innehåller endast mjölk, syrakultur, salt, löpe samt eventuell kryddning.

Mjuk kittost

En mjuk till halvhård osttyp tvättad med saltlösning eller linenskultur. I de fall där även mögelkultur (vit och röd) används skall utseende och smak ha typisk kittkaraktär. Även ostar tvättade med öl eller sprit.

Fermenterad mjölkprodukt

Yoghurt, surmjölk (piimä), fil, m.fl.

Tävlingskriterier & undantag

Mjölken skall vara ohomogeniserad och icke standardiserad vad gäller fetthalt. Mjölken kan komma från ett mejeri märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller med motsvarande nationell märkning som garanterar spårbart ursprung, bara den uppfyller dessa krav. 

Genmodifierat ystningsenzym är inte tillåtet. 

Vax utan färgämnen får användas. 

Färgämnet annatto (roucou eller Bixa orellana) är tillåtet (växtbaserat).

Rök eller rökarom skall ha skapats genom naturlig glödrök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspart. Om rökning utförs av en samarbetspart skall denna nämnas i anmälan.

Anmälan 

Ange om mjölken/grädden är obehandlad eller pastöriserad.

Ange var produkten är rökt ifall det inte sker inom det egna företaget.

Inlämning 

Ange lagringstiden för osten. 

Lämna in hela ostar eller tillräckligt stora bitar för bedömning.

Bedömning 

Mejeriprodukter bedöms rätt tempererade enligt typ av produkt.

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi