Mejeriprodukter

MEJERIPRODUKTER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Hårda ostar, också kryddade hårda ostarInkluderar alla typer av hårda och halvhårda ostar oavsett yta. Pressade eller kryddade ostar.
MögelostarMjuka ostar med vitmögelyta samt alla typer av grön- eller blåmögelost oavsett yta.
Icke syrade ostar (också bondost)Icke lagrade ostar (färskost, bondost, också stekt/bakad ost såsom brödost, äggost).
GlassÄven frukt och bär ska vara inhemska och hantverksmässigt hanterade.
Syrade mjölkprodukterYoghurt, kärnmjölk, fil, övriga syrade mjölkprodukter.

Anmälan

  • Ange om mjölken/grädden är obehandlad eller pastöriserad.
  • Ange var produkten är rökt, om det inte sker inom det egna företaget.

Inlämning

  • Ange lagringstiden för osten.
  • Lämna in hela ostar eller tillräckligt stora bitar för bedömning.

Bedömning

  • Mejeriprodukter bedöms rätt tempererade enligt typ av produkt.

Tävlingsregler och undantag

  • Mjölken ska vara ohomogeniserad och icke standardiserad vad gäller fetthalt. Mjölken kan då också komma från ett mejeri märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller med motsvarande nationell märkning som garanterar ursprunget.
  • Genmodifierat ystningsenzym är inte tillåtet.
  • Vax utan färgämnen får användas.
  • Färgämnet annatto (roucou eller Bixa orellana) är tillåtet som växtbaserat. Producenten måste kunna påvisa vilketdera som använts.
  • Rök eller rökarom ska skapas genom naturlig rök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspartner. Om en samarbetspartner sköter rökningen, ska det anges i ansökan.
  • Glass kan innehålla följande tillsatser: pektin, karragenan och fruktkärnmjöl.