MEJERIPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Hårda ostar, också kryddade hårda ostar | Inkluderar alla typer av hårda och halvhårda ostar oavsett yta. Pressade eller kryddade ostar. |
Mögelostar | Mjuka ostar med vitmögelyta samt alla typer av grön- eller blåmögelost oavsett yta. |
Icke syrade ostar (också bondost) | Icke lagrade ostar (färskost, bondost, också stekt/bakad ost såsom brödost, äggost). |
Glass | Även frukt och bär ska vara inhemska och hantverksmässigt hanterade. |
Syrade mjölkprodukter | Yoghurt, kärnmjölk, fil, övriga syrade mjölkprodukter. |
Anmälan
- Ange om mjölken/grädden är obehandlad eller pastöriserad.
- Ange var produkten är rökt, om det inte sker inom det egna företaget.
Inlämning
- Ange lagringstiden för osten.
- Lämna in hela ostar eller tillräckligt stora bitar för bedömning.
Bedömning
- Mejeriprodukter bedöms rätt tempererade enligt typ av produkt.
Tävlingsregler och undantag
- Mjölken ska vara ohomogeniserad och icke standardiserad vad gäller fetthalt. Mjölken kan då också komma från ett mejeri märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller med motsvarande nationell märkning som garanterar ursprunget.
- Genmodifierat ystningsenzym är inte tillåtet.
- Vax utan färgämnen får användas.
- Färgämnet annatto (roucou eller Bixa orellana) är tillåtet som växtbaserat. Producenten måste kunna påvisa vilketdera som använts.
- Rök eller rökarom ska skapas genom naturlig rök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspartner. Om en samarbetspartner sköter rökningen, ska det anges i ansökan.
- Glass kan innehålla följande tillsatser: pektin, karragenan och fruktkärnmjöl.