GRÖNSAKS- OCH SVAMPPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Inlagd svamp | Svamp i lag bestående av t.ex. ättika, vinäger, salt, socker, kryddor. |
Mjölksyrade grönsaker | Mjölksyrad (fermenterad) produkt med hela eller delade grönsaker i en lag eller eget spad, med eller utan kryddning. Mjölksyrade bär/frukter tävlar också i denna klass. |
Inlagda grönsaker | Pastöriserad eller kokt vegetabilisk produkt. I en lag bestående av ättika/vinäger, socker/honung och kryddor. |
Övriga vegetabiliska produkter | Växtbaserade (inte ris), värmebehandlade, ägg och mejeriprodukter är tillåtna. Eventuellt använd grädde får inte innehålla karragenan, här bl.a. grönsakspatéer, terriner och kåldolmar (också inhemskt kött tillåtet som fyllning). |
Anmälan
- Ange framför allt de sorter av grönsaker och svamp som använts i produkterna.
- Ange mängden grönsaks- och svampråvara som använts per 100 g färdig produkt.
- Också ättika (ättika tillverkad genom jäsning) är tillåtet.
Tävlingsklassen nedtill hör till kategorin GRÖNSAKS- OCH SVAMPPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Krydd- och matsåser, Chutney | Kryddade matsåser, av t.ex. senaps-, ketchup-, chili- eller pestotyp. Kan innehålla socker, salt, honung, ättika/vinäger och kryddor. Hällbar kall sås, baserad på t.ex. vatten, olja, saft, ägg samt t.ex. ättika/vinäger, salt, socker/honung, pektin och kryddor. Chutney är en kokad aromatisk eller kryddig produkt med marmelad- eller syltkonsistens. Passar utmärkt till varma rätter. Klassiska råvaror är bär/frukt/grönsaker i kombination med t.ex. socker, honung, salt, ättika, vinäger, kryddor. |
Anmälan
Tävlingsregler och undantag
- Observera att huvudråvaror såsom frön, örter, frukter, bär, grönsaker ska vara lokalt odlade eller inhemska med känt ursprung.
- Smaksatt honung är inte en sås och honung får heller inte vara huvudingrediens i en sås.
- I senapsprodukter ska senapen vara inhemsk.