Grönsaks- och svampprodukter

GRÖNSAKS- OCH SVAMPPRODUKTER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Inlagd svampSvamp i lag bestående av t.ex. ättika, vinäger, salt, socker, kryddor.  
Mjölksyrade grönsakerMjölksyrad (fermenterad) produkt med hela eller delade grönsaker i en lag eller eget spad, med eller utan kryddning. Mjölksyrade bär/frukter tävlar också i denna klass.
Inlagda grönsakerPastöriserad eller kokt vegetabilisk produkt. I en lag bestående av ättika/vinäger, socker/honung och kryddor.
Övriga vegetabiliska produkterVäxtbaserade (inte ris), värmebehandlade, ägg och mejeriprodukter är tillåtna. Eventuellt använd grädde får inte innehålla karragenan, här bl.a. grönsakspatéer, terriner och kåldolmar (också inhemskt kött tillåtet som fyllning).

Anmälan

  • Ange framför allt de sorter av grönsaker och svamp som använts i produkterna.
  • Ange mängden grönsaks- och svampråvara som använts per 100 g färdig produkt.
  • Också ättika (ättika tillverkad genom jäsning) är tillåtet.

Tävlingsklassen nedtill hör till kategorin GRÖNSAKS- OCH SVAMPPRODUKTER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Krydd- och matsåser, ChutneyKryddade matsåser, av t.ex. senaps-, ketchup-, chili- eller pestotyp. Kan innehålla socker, salt, honung, ättika/vinäger och kryddor. Hällbar kall sås, baserad på t.ex. vatten, olja, saft, ägg samt t.ex. ättika/vinäger, salt, socker/honung, pektin och kryddor. Chutney är en kokad aromatisk eller kryddig produkt med marmelad- eller syltkonsistens. Passar utmärkt till varma rätter. Klassiska råvaror är bär/frukt/grönsaker i kombination med t.ex. socker, honung, salt, ättika, vinäger, kryddor.

Anmälan

Tävlingsregler och undantag

  • Observera att huvudråvaror såsom frön, örter, frukter, bär, grönsaker ska vara lokalt odlade eller inhemska med känt ursprung.
  • Smaksatt honung är inte en sås och honung får heller inte vara huvudingrediens i en sås.
  • I senapsprodukter ska senapen vara inhemsk.