FISKPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Kallrökt fisk | Salt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning. |
Varmrökt fisk | Salt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning. |
Fiskfärsprodukter | Värmebehandlade produkter av i huvudsak mald fisk, t.ex. patéer, pastejer, biffar eller fiskbullar. |
Inlagd fisk | En eventuellt förbehandlad fisk som lagts i en lag av t.ex. ättika eller olja, salt, socker, kryddor, grönsaker eller rotfrukter. |
Gravad fisk | Salt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning. |
Produkter av fiskrom | Salt-/sockerbehandlad rom med eventuell kryddning. |
Anmälan
- Hela produkter ska lämnas in. Om fisken är filead och delad behövs emellertid bara en sida.
Tävlingsregler och undantag
- Råvaran kan i stället för fisk vara kräft- och skaldjur, förutsatt att de är lokala eller inhemska med känt ursprung.
- Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök tillåts inte. Rök eller rökarom ska skapas genom naturlig rök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspartner. Om en samarbetspartner sköter rökningen, ska det anges i ansökan.
- Grädde som använts i fiskfärsprodukter får inte innehålla karragenan.
- Ost som används i fiskprodukter ska vara inhemsk och utan tillsatser.