Fiskprodukter

FISKPRODUKTER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Kallrökt fiskSalt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
Varmrökt fiskSalt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
FiskfärsprodukterVärmebehandlade produkter av i huvudsak mald fisk, t.ex. patéer, pastejer, biffar eller fiskbullar.
Inlagd fiskEn eventuellt förbehandlad fisk som lagts i en lag av t.ex. ättika eller olja, salt, socker, kryddor, grönsaker eller rotfrukter.
Gravad fiskSalt-/sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
Produkter av fiskromSalt-/sockerbehandlad rom med eventuell kryddning.

Anmälan

  • Hela produkter ska lämnas in. Om fisken är filead och delad behövs emellertid bara en sida.

Tävlingsregler och undantag

  • Råvaran kan i stället för fisk vara kräft- och skaldjur, förutsatt att de är lokala eller inhemska med känt ursprung.
  • Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök tillåts inte. Rök eller rökarom ska skapas genom naturlig rök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspartner. Om en samarbetspartner sköter rökningen, ska det anges i ansökan.
  • Grädde som använts i fiskfärsprodukter får inte innehålla karragenan.
  • Ost som används i fiskprodukter ska vara inhemsk och utan tillsatser.