Drycker (utan alkohol)

DRYCKER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Bär- och fruktsaftPastöriserad och/eller kokad bär- eller fruktprodukt. Kan innehålla socker/honung samt vatten. Drickfärdig eller späds med kallt vatten enligt anvisning.
Övriga drycker (alkoholfria)Pastöriserad/kokad produkt med naturlig smak av bär, frukt, blommor eller örter. Också produkter tillverkade av sav, granskott eller vinbärsblad. Kan också innehålla socker/honung samt vatten. Också kryddade safter och nektar tävlar i denna klass. Drickfärdig eller späds med kallt vatten enligt anvisning.
GlöggPastöriserad/kokad kryddad produkt. Drickfärdig eller späds med vatten enligt anvisning. Serveras varm vid bedömning.
Kolsyrade, alkoholfria drycker, läskedryckerDrickfärdig kolsyrad produkt med naturlig smak av bär, frukt, blommor eller örter. Kan också innehålla socker/honung samt vatten. Tillsatt kolsyra är tillåten.
  • Dryckens egenskaper härstammar endast från naturliga råvaror samt smak- och aromämnen som uppstått naturligt under jäsning och lagring. Koncentrering eller reducering av råvaran med hjälp av värme eller kyla är tillåten som en del av tillverkningsprocessen.
  • Artificiella smak- och färgämnen, konserveringsmedel, syror är inte tillåtna.
  • Användning av enzym för utvinning av juice ur bär- eller fruktmassa är tillåtet, men användningen ska anges.

Bedömning

  • Produkterna späds enligt anvisning, men juryn kan även testa andra spädningsförhållanden.

Anmälan

  • Ange spädningsförhållande, om produkten ska spädas (saft, glögg o.d.).
  • Ange juicehalten i %, eller ange mängden bär-, frukt- eller örtråvara som använts per 100 g färdig produkt.
  • Ange rekommenderad temperatur för bedömning av produkten.

Inlämning

  • Drickfärdiga produkter i små flaskor kräver att flera flaskor inlämnas för bedömning. Räkna med minst 0,66 liter drickfärdig produkt.

Tävlingsregler och undantag

  • Aromgivande råvaror är vindruvor, bär, frukt, spannmål, växtdelar och växtsafter som till 100 % är lokala eller inhemska. Undantag från kravet på lokal råvara är kryddor som av tradition använts i en viss typ av dryck och som inte finns lokalt, t.ex. kanel i glögg.
  • Artificiella smak- och färgämnen är inte tillåtna.
  • Användning av enzym för utvinning av juice ur bär- eller fruktmassa är tillåtet.
  • Dryckens egenskaper härstammar endast från naturliga råvaror samt smak- och aromämnen som uppstått naturligt under jäsning och lagring. Koncentrering eller reducering av råvaran med hjälp av värme eller kyla är tillåten som en del av tillverkningsprocessen.