DRYCKER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Bär- och fruktsaft | Pastöriserad och/eller kokad bär- eller fruktprodukt. Kan innehålla socker/honung samt vatten. Drickfärdig eller späds med kallt vatten enligt anvisning. |
Övriga drycker (alkoholfria) | Pastöriserad/kokad produkt med naturlig smak av bär, frukt, blommor eller örter. Också produkter tillverkade av sav, granskott eller vinbärsblad. Kan också innehålla socker/honung samt vatten. Också kryddade safter och nektar tävlar i denna klass. Drickfärdig eller späds med kallt vatten enligt anvisning. |
Glögg | Pastöriserad/kokad kryddad produkt. Drickfärdig eller späds med vatten enligt anvisning. Serveras varm vid bedömning. |
Kolsyrade, alkoholfria drycker, läskedrycker | Drickfärdig kolsyrad produkt med naturlig smak av bär, frukt, blommor eller örter. Kan också innehålla socker/honung samt vatten. Tillsatt kolsyra är tillåten. |
- Dryckens egenskaper härstammar endast från naturliga råvaror samt smak- och aromämnen som uppstått naturligt under jäsning och lagring. Koncentrering eller reducering av råvaran med hjälp av värme eller kyla är tillåten som en del av tillverkningsprocessen.
- Artificiella smak- och färgämnen, konserveringsmedel, syror är inte tillåtna.
- Användning av enzym för utvinning av juice ur bär- eller fruktmassa är tillåtet, men användningen ska anges.
Bedömning
- Produkterna späds enligt anvisning, men juryn kan även testa andra spädningsförhållanden.
Anmälan
- Ange spädningsförhållande, om produkten ska spädas (saft, glögg o.d.).
- Ange juicehalten i %, eller ange mängden bär-, frukt- eller örtråvara som använts per 100 g färdig produkt.
- Ange rekommenderad temperatur för bedömning av produkten.
Inlämning
- Drickfärdiga produkter i små flaskor kräver att flera flaskor inlämnas för bedömning. Räkna med minst 0,66 liter drickfärdig produkt.
Tävlingsregler och undantag
- Aromgivande råvaror är vindruvor, bär, frukt, spannmål, växtdelar och växtsafter som till 100 % är lokala eller inhemska. Undantag från kravet på lokal råvara är kryddor som av tradition använts i en viss typ av dryck och som inte finns lokalt, t.ex. kanel i glögg.
- Artificiella smak- och färgämnen är inte tillåtna.
- Användning av enzym för utvinning av juice ur bär- eller fruktmassa är tillåtet.
- Dryckens egenskaper härstammar endast från naturliga råvaror samt smak- och aromämnen som uppstått naturligt under jäsning och lagring. Koncentrering eller reducering av råvaran med hjälp av värme eller kyla är tillåten som en del av tillverkningsprocessen.