CHARKUTERIPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Färskkorv | En rå korv för stekning/grillning/kokning. Steks eller kokas vid bedömningen. |
Värmebehandlad korv | Varmrökt korv, värmebehandlad korv – bedömning som kall eller varm. |
Lufttorkade köttprodukter | Salami, medvurst; lufttorkad korv och lufttorkade köttprodukter, med eller utan kallrökning. |
Värmebehandlade helköttsprodukter | Värmebehandlade helköttsprodukter, varmrökta produkter. |
Konserver och övriga köttprodukter (t.ex. patéer, leverpastejer o.d.) | Kan innehålla kött och/eller inälvor och/eller svål. Tillsatt gelatin tillåts. Eventuellt använd grädde får inte innehålla karragenan. |
Anmälan
- Ange var produkten är rökt, om det inte sker inom det egna företaget.
Inlämning
- Ange lagringstiden för lufttorkade produkter.
- Lämna in hela produkter eller tillräckligt stora bitar för bedömning.
Tävlingsregler och undantag
- Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök tillåts inte. Rök eller rökarom ska skapas genom naturlig rök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspartner. Om en samarbetspartner sköter rökningen, ska det anges i ansökan.
- Nitritsalt: Maximal restnitrit, alltså högsta tillåtna mängd i den färdiga produkten, är 50 mg/kg. Detta förutsätter en maximal tillsatt mängd på 80 mg/kg råvara (i enlighet med bestämmelserna för ekologisk odling inom EU) i klasserna Värmebehandlad korv, Värmebehandlade helköttsprodukter och Lufttorkade köttprodukter. Nitritsalt är inte tillåtet i klassen Färskkorv.
- Tillsatt gelatin tillåts i klassen Konserver och övriga köttprodukter.
- Ost som används i köttprodukter ska vara inhemsk och utan tillsatser.