Bakeriprodukter

BAGERIPRODUKTER

TÄVLINGSKLASSBESKRIVNING
Salta pirogerPiroger (öppna eller stängda) och fyllda bageriprodukter med vegetarisk eller animalisk fyllning, t.ex. grönsaker, spannmål, potatis, kött, fisk. Risk accepteras endast i karelska piroger (Obs! Namnskyddad produkt inom EU). Även ägg och mejeriprodukter kan ingå. Bedöms rumstempererade.
Söta pirogerPiroger (öppna eller stängda) och fyllda bageriprodukter med söt fyllning (t.ex. bär, frukt). Bedöms rumstempererade.
RågsurdegsbrödRågsurdegsbröd bakat med surdeg (utan bagerijäst).
Övriga surdegsbrödT.ex. vetesurdegsbröd (eller använt annat ljust mjöl) bakat med surdeg (utan bagerijäst).
TunnbrödBröd som säljs under namnet tunnbröd (”rieska”). Mjuka eller ”hårda” tunnbröd. Ingredienser kan också vara potatis, korn.
Bröd på kulturspannmålBröd med minst 50 % av mjölmängden bestående av kulturspannmål. Som kulturspannmål räknas bl.a. emmervete, enkornsvete, spelt (dinkel), svedjeråg, nakenkorn (Jorma)
Bröd bakat med jästJästbröd, mörka och/eller kryddade limpor av typ maltlimpa, skärgårdslimpa, svartbröd eller kryddlimpa.
Hårt bröd (t.ex. knäckebröd)Bageriprodukter av knäckebrödstyp. Huvudråvaran och den karaktärsgivande råvaran ska vara inhemsk.
Glutenfritt brödObs! Inhemska råvaror, produkterna ska uppfylla Livsmedelsverkets definition av ”glutenfri”. Obs! Användning av tillsatser såsom xantan accepteras inte.

Anmälan

  • Beskriv din spannmålsråvara, eventuell sädessort, malningsmetod, kvarn osv.

Inlämning

  • Ange bakningsdag.

Tävlingsregler och undantag

  • Råvarorna ska vara lokala eller inhemska och med känt ursprung. Mjöl märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller motsvarande nationell märkning som garanterar ursprunget accepteras, förutsatt att också efterföljande villkor uppfylls.
  • Inga undantag tillåts för tillsatser.
  • Alfa-amylas eller askorbinsyra är inte tillåtet i mjölet.
  • Inga kemiska jäsningsmedel är tillåtna, t.ex. bakpulver eller bikarbonat.
  • Margarin är inte tillåtet.