BAGERIPRODUKTER
TÄVLINGSKLASS | BESKRIVNING |
Salta piroger | Piroger (öppna eller stängda) och fyllda bageriprodukter med vegetarisk eller animalisk fyllning, t.ex. grönsaker, spannmål, potatis, kött, fisk. Risk accepteras endast i karelska piroger (Obs! Namnskyddad produkt inom EU). Även ägg och mejeriprodukter kan ingå. Bedöms rumstempererade. |
Söta piroger | Piroger (öppna eller stängda) och fyllda bageriprodukter med söt fyllning (t.ex. bär, frukt). Bedöms rumstempererade. |
Rågsurdegsbröd | Rågsurdegsbröd bakat med surdeg (utan bagerijäst). |
Övriga surdegsbröd | T.ex. vetesurdegsbröd (eller använt annat ljust mjöl) bakat med surdeg (utan bagerijäst). |
Tunnbröd | Bröd som säljs under namnet tunnbröd (”rieska”). Mjuka eller ”hårda” tunnbröd. Ingredienser kan också vara potatis, korn. |
Bröd på kulturspannmål | Bröd med minst 50 % av mjölmängden bestående av kulturspannmål. Som kulturspannmål räknas bl.a. emmervete, enkornsvete, spelt (dinkel), svedjeråg, nakenkorn (Jorma) |
Bröd bakat med jäst | Jästbröd, mörka och/eller kryddade limpor av typ maltlimpa, skärgårdslimpa, svartbröd eller kryddlimpa. |
Hårt bröd (t.ex. knäckebröd) | Bageriprodukter av knäckebrödstyp. Huvudråvaran och den karaktärsgivande råvaran ska vara inhemsk. |
Glutenfritt bröd | Obs! Inhemska råvaror, produkterna ska uppfylla Livsmedelsverkets definition av ”glutenfri”. Obs! Användning av tillsatser såsom xantan accepteras inte. |
Anmälan
- Beskriv din spannmålsråvara, eventuell sädessort, malningsmetod, kvarn osv.
Inlämning
- Ange bakningsdag.
Tävlingsregler och undantag
- Råvarorna ska vara lokala eller inhemska och med känt ursprung. Mjöl märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller motsvarande nationell märkning som garanterar ursprunget accepteras, förutsatt att också efterföljande villkor uppfylls.
- Inga undantag tillåts för tillsatser.
- Alfa-amylas eller askorbinsyra är inte tillåtet i mjölet.
- Inga kemiska jäsningsmedel är tillåtna, t.ex. bakpulver eller bikarbonat.
- Margarin är inte tillåtet.