Fiskprodukter – Klasser & definitioner
Kallrökt fisk
Salt- / sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
Varmrökt fisk
Salt- / sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
Fiskfärsprodukter
Värmebehandlade produkter av i huvudsak mald fisk t.ex. paté, pastej, biffar eller queneller.
Inlagd fisk
En eventuellt förbehandlad fisk i en lag med exempelvis ättika eller olja, salt, socker, kryddor, grönsaker eller rotfrukter.
Gravad fisk
Salt- / sockerbehandlad fisk med eventuell kryddning.
Produkter av fiskrom
Salt- / sockerbehandlad fiskrom med eventuell kryddning.
Tävlingskriterier & undantag
Råvaran kan istället för fisk vara kräft- och skaldjur förutsatt att dessa är lokala eller inhemska med känt ursprung.
Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök accepteras inte. Rök eller rökarom skall ha skapats genom naturlig glödrök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspart. Om rökning utförs av en samarbetspart skall denna nämnas i anmälan.
Om tillgången på råvaran i närheten av förädlingsplatsen saknas eller är liten, accepteras inhemsk råvara som ”lokal” råvara.
Grädde som används i fiskfärsprodukter får ej innehålla karragenan.
Inlämning
Hela produkter ska lämnas in. Om fisken är filéad eller delad behövs dock bara en sida.