Charkuteriprodukter – Klasser & definitioner
Färskkorv
En rå korv för stekning/grillning/kokning. Steks eller kokas vid bedömningen.
Lufttorkat kött
Kan vara med eller utan kallrökning.
Lufttorkad korv
Kan vara med eller utan kallrökning.
Värmebehandlat kött
Omfattar även varmrökta produkter. Bedöms kall.
Värmebehandlad korv
Omfattar även varmrökta produkter. Bedöms kall.
Tävlingskriterier & undantag
Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök accepteras inte. Rök eller rökarom skall ha skapats genom naturlig glödrök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspart. Om rökning utförs av en samarbetspart skall denna nämnas i anmälan.
Nitritsalt: Maximalt restvärde, alltså högsta tillåtna mängd i den färdiga produkten, är 50 mg/kg. Detta förutsätter max tillsatt 80 mg/kg råvara (i enlighet med bestämmelser för EU-ekologiskt) i klasserna Värmebehandlad korv, Värmebehandlat kött, Lufttorkad korv och Lufttorkat kött. Nitritsalt är inte tillåtet i klassen Färskkorv.
Grädde som används i pastej/paté/leverkorv får inte innehålla karragenan.
Tillsatt gelatin i pastej/paté/leverkorv är tillåtet.
Anmälan
Ange var produkten är rökt ifall det inte sker inom det egna företaget.
Inlämning
Ange lagringstiden för lufttorkade produkter.
Lämna in hela produkter eller tillräckligt stora bitar för bedömning.