Boende & Resa

Boende & Resa

Boende

Eftersom nätverkande och erfarenhetsutbyte med andra mathantverkare utgör en viktig del av hela tävlingen, hoppas vi att det i oktober ska vara möjligt för alla att komma till Åland och delta på plats. Som besökande eller jurymedlem rekommenderar vi boende på Park Alandia Hotell som ligger på Norra Esplanadgatan 3 i Mariehamn.

På Park Alandia Hotell bor du i cent­rum med gångavstånd till gågatan, affärer, museér, restauranger och tävlingens olika byggnader där evenemanget håller till.

Från färjeterminalerna i Västra hamnen är det bara ca 15 minuters gångväg till hotellet. 

Avståndet från Eckerö Linjens färjeterminal i Berghamn är 34 kilometer.

Taxistationen ligger 25 meter bort på samma gata som hotellet.

Till flygfältet är det 4 km.

Resa

Det finns gott om avgångar och olika resealternativ dagligen från både fastlandet och Sverige. Det är viktigt att boka din resa i god tid, speciellt om du reser med kryssningsfartyg eller skärgårdsfärjor och har bilen med dig.

Från Finland

Du kan åka färja med Viking Line, Tallink Silja eller Finnlines från Åbo, Nådendal eller Helsingfors. 

* P.g.a. de rådande omständigheterna kan vissa rutter vara inställda för tillfället. Aktuell info om ruttens trafik finns att läsa på rederiernas hemsidor.

Du som reser från Finland kan också resa med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som avgår från Osnäs i Gustavs eller Galtby i Korpo i Åbo skärgård. Bilplats på skärgårdsfärjorna bokar du hos Ålandstrafiken.

Att resa med flyg är det snabbaste resealternativet till Åland. Flygresan från Åbo tar 30 minuter och flygresan från Helsingfors-Vanda ca 1 timme. Väl framme på Åland ligger flygplatsen fem minuters bilväg från centrala Mariehamn. 

Från Sverige

Den kortaste båtresan till Åland går från Grisslehamn och Kapellskär. Hamnarna ligger ca 1 till 1,5 timmes bilresa norr om Stockholm och båtresan till Åland tar ca 2 timmar. Aktuella avgångstider och annan reseinformation hittar du på rederiernas egna hemsidor, se länkarna nedan. 

Du kan också flyga till Åland med Air Leap. Flygtiden från Arlanda är ca 30 minuter. 

Från Estland

Som resande från Estland kan du resa med Tallink Silja från Tallinn, *P.g.a. de rådande omständigheterna är färjetrafiken mellan Åland och Tallinn inställd för tillfället.  Aktuell info om ruttens trafik finns att läsa på rederiernas hemsidor.

Länkar som tar dig direkt till de olika researrangörernas hemsidor:

Boka resa

Eckerö Linjen
Ålandstrafiken
Finnlines
Tallink Silja
Viking Line
Finnair
Air Leap

Trygg resa 

Passagerartrafiken har anpassat sina rutiner så att du ska vara säker och trygg ombord. Detta gäller både färjetrafiken som flygen.

Du hittar även boende & resa till Mariehamn via resesajten www.visitaland.com eller Tel: +358 18 24000.

Hitta i Mariehamn

  • Tävlingen äger rum i Ålands yrkesgymnasiums lokaler (Strandgatan 1).
  • Seminarierna äger rum på Alandica Kultur och Kongress (Strandgatan 35).

VARMT VÄLKOMMEN!

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi