Charkuteriprodukter

Charkuteriprodukter – Klasser & definitioner

Färskkorv

En rå korv för stekning/grillning/kokning. Steks eller kokas vid bedömningen.

Lufttorkat kött

Kan vara med eller utan kallrökning.

Lufttorkad korv

Kan vara med eller utan kallrökning.

Värmebehandlat kött

Omfattar även varmrökta produkter. Bedöms kall.

Värmebehandlad korv

Omfattar även varmrökta produkter. Bedöms kall.

Tävlingskriterier & undantag

Artificiella rökaromer eller kondenserad och återskapad rök accepteras inte. Rök eller rökarom skall ha skapats genom naturlig glödrök inom företaget som en del av tillverkningsprocessen eller hos en lokal samarbetspart. Om rökning utförs av en samarbetspart skall denna nämnas i anmälan.

Nitritsalt: Maximalt restvärde, alltså högsta tillåtna mängd i den färdiga produkten, är 50 mg/kg. Detta förutsätter max tillsatt 80 mg/kg råvara (i enlighet med bestämmelser för EU-ekologiskt) i klasserna Värmebehandlad korv, Värmebehandlat kött, Lufttorkad korv och Lufttorkat kött. Nitritsalt är inte tillåtet i klassen Färskkorv.

Grädde som används i pastej/paté/leverkorv får inte innehålla karragenan. 

Tillsatt gelatin i pastej/paté/leverkorv är tillåtet. 

Anmälan 

Ange var produkten är rökt ifall det inte sker inom det egna företaget.

Inlämning 

Ange lagringstiden för lufttorkade produkter. 

Lämna in hela produkter eller tillräckligt stora bitar för bedömning.

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi