Bär-, frukt- och grönsaksförädling

Bär-, frukt- och grönsaksförädling – Klasser & definitioner

Klassisk sylt

Kokt produkt av bär/frukt, socker/honung samt eventuellt vatten och pektin. Lösare konsistens än marmelad.

Klassisk marmelad

Kokt produkt av bär/frukt, socker/honung samt eventuellt vatten och pektin, med karakteristisk konsistens.

Kryddad marmelad (även andra än bärbaserade)

Som klassisk marmelad, men där ingredienser som kryddor, örter, nötter eller liknande antingen ingår eller utgör den huvudsakliga aromgivande råvaran.

Klassisk gelé

Kokt produkt av bär/frukt, socker/honung samt eventuellt vatten och pektin med karakteristisk konsistens.

Kryddad gelé (också växtbaserad)

Som klassisk gelé, men där ingredienser som kryddor eller örter antingen ingår eller utgör den huvudsakliga aromgivande råvaran.

Mjölksyrade grönsaker

Fermenterad produkt med hela eller delade grönsaker i en lag eller eget spad, med eller utan kryddning. Mjölksyrade bär/frukter tävlar även i denna klass.

Chutney

Kokt aromatisk eller kryddig produkt med marmelad- eller syltkonsistens, som gärna kombineras med varma rätter. Klassiska råvaror är bär/frukt/grönsaker i kombination med t.ex. socker, salt, honung, ättika, vinäger, kryddor.

Kryddsås

Kryddiga matsåser av t.ex. senaps-, ketchup-, chili- eller pestotyp. Kan innehålla socker, salt, honung, ättika, vinäger och kryddor.

Olja

Kallpressad olja, naturell eller smaksatt med lokalt producerade kryddor och smakgivare.

Tävlingskriterier & undantag

Produkter som inte är bär-/fruktbaserade tävlar i klasserna för kryddade produkter.

Tillsatserna pektin, agar och ättiksyra får användas i produkterna.

Observera att huvudråvaror som frön, örter, frukter, grönsaker skall vara lokalt odlade eller inhemska med känt ursprung.

Smaksatt honung är inte en sås, honung får heller inte var huvudingrediens i en sås.

I senapsprodukter skall senapen vara inhemsk.

Anmälan 

Ange om egentillverkat pektin använts. Ange om specifika sorter av bär, frukter, örter eller grönsaker ingår i produkterna. Ange mängden bär-, frukt-, ört- och grönsaksråvara som använts för framställning av 1000 g färdig produkt.

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi