Bageriprodukter

Bageriprodukter – Klasser & definitioner

Skärgårdsbröd

Mörka och/eller kryddade limpor av typ maltlimpa, skärgårdslimpa, svartbröd  eller kryddlimpa.

Surdegsbröd med kulturspannmål

Brödet bakat av enbart kulturspannmål/lantsort, vatten och salt. Som kulturspannmål räknas t.ex. emmer, enkorn, spelt(dinkel) och svedjeråd. Ska vara utan jäst, smaksättning eller sötning.

Vetesurdegsbröd

Vetesurdegsbröd bakat med surdeg, genom fermentering eller vildjäst. Bakjäst icke tillåtet.

Rågsurdegsbröd

Rågsurdegsbröd (minst 50% råg) bakat med surdeg, genom fermentering eller vildjäst. Bakjäst inte tillåtet.

Hårt bröd (t.ex. Knäckebröd)

Bageriprodukter av knäckebrödstyp. Huvudråvaran och karaktärsgivande råvara skall vara inhemsk.

Ljusa traditionsbröd

t.ex. jästbröd, hemvete.

Tävlingskriterier & undantag

Råvaran skall vara lokal eller inhemsk med känt ursprung. Mjöl märkt med Hyvää Suomesta – Gott från Finland eller motsvarande nationellt kontrollmärke som garanterar ursprunget är godkänt förutsatt att även efterföljande villkor uppfylls.

Inga undantag för tillsatser. 

Alfa-amylas och askorbinsyra i mjöl är inte tillåtet. 

Inga kemiska jäsmedel är tillåtna

Margarin är inte tillåtet. 

Anmälan

Beskriv din spannmålsråvara, eventuell kultursort, malningssätt, kvarn mm.

Inlämning

Ange bakningsdag. 

Utlämning

Ingen utlämning av inlämnade bröd sker efter tävlingen om inte annat avtalats med tävlingsledningen på förhand.

7-9 oktober 2021
Åland, Mariehamn

Kontaktpersoner 

Åsa Kronhed-Sogn
Mobil: +358 (0)457 345 4108
E-post:asa.kronhed-sogn@ha.ax

Frågor om anmälningar:

Eija Lamsijärvi
Mobil: +358 (0)400 566 739
E-post: fm@mathantverkarna.fi

sm@ruoka-artesaanit.fi